Ексклюзиви
пʼятниця, 08 червня 2018 00:20

Дитячі книжки не обов'язково повинні закінчуватися щасливо

Автор: WWW.ZIK.UA
  Шведська письменниця Ева Суссо написала понад 30 книжок для дітей і підлітків
Шведська письменниця Ева Суссо написала понад 30 книжок для дітей і підлітків

"Чому люди помирають?" — із такого запитання починається дитяча книжка шведської письменниці Еви Суссо. Щоб допомогти юним читачам знайти відповіді на складні запитання, авторка наводить 10 цитат філософів. У книжці їх зображено у вигляді тварин і птахів. Давньогрецький мислитель Сократ — краб, французький Жан-Поль Сартр — окунь, що випірнув з ополонки.

— Дітей найбільше лякає те, чого вони не можуть зрозуміти, — каже Ева Суссо, 62 роки. — Мені в дитинстві було страшно, коли я не розуміла, що відбувається у сім'ї. Наприклад, коли мама розсердилася, а я думала — це моя провина. Що я щось зробила неправильно. А мама просто мовчала й нічого не пояснювала. Тому я написала книжку про запитання, на які ми не маємо відповідей. Буде чудово, якщо діти знайдуть їх самі. У Швеції ми прагнемо, щоб підлітки росли незалежними. Ми заохочуємо їх роздумувати про життя. Є дві школи із філософським профілем навчання. Коли відвідую їх і спілкуюся з дітьми, мені цікаво знати, чого вони навчилися самі. Діти почуваються впевненими, коли дорослі їх слухають.

Є у Швеції заборонені теми для розмов із ­дітьми?

— Є про які мало згадують, але це не означає, що вони заборонені. Наприклад, про дитячі депресії, самогубства, чи про дітей з інвалідністю. Про таке важко писати. Ми звикли, що дитячі книжки повинні закінчуватися щасливо. Але дітям слід розуміти, що вони мають і погані сторони всередині себе. Кожен має злість. Якщо відмовляємося прийняти погане в собі, це може призвести до страшних наслідків.

Як говорити з дітьми про війну?

— Найкращий спосіб — написати книжку про це. Мій батько — ветеран війни у Фінляндії. Мені було сумно, що не міг говорити про це, доки йому не виповнилося 80 років. Із подібними темами не можна легковажити. Приміром, у Швеції є багато дітей біженців, і письменники пишуть про них. Я читаю і бачу, що вони не розуміють тих дітей. Бо самі ніколи не були на їхньому місці. Для підлітків, чиї батьки були на війні, важливо бути поміченими. Тож вихід один — визнати їхню присутність, зобразити їх у книжці. Наприклад, якщо є сюжет про дівчинку, чиї батьки алкоголіки, то важливіше зобразити світ тієї дівчинки. Для мене це буде історія про самотність дитини, а не про проблеми батьків. І тоді інша дитина впізнає себе в героїні не тому, що її батьки теж випивають, а тому що вона також самотня.

Як заохотити дітей читати?

— Читайте разом. Але хай дитина сама обере книжку. Діти не люблять примусу, дайте їм змогу вести вас. У Швеції є майже 700 дитячих письменників. Ми ходимо у школи, презентуємо книжки. Держава платить за це. Для мене зустріч із дітьми — це швидка подорож у часі назад, до себе юної. Я не хочу бути дорослою, яка пише згори. Хочу писати для дітей зсередини їхнього світу.

Український переклад книжки Еви Суссо "Усі запитують чому?" вийшов у житомирському видавництві "Видавництво". У книгарнях коштує 225 грн.

Зараз ви читаєте новину «Дитячі книжки не обов'язково повинні закінчуватися щасливо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути