Ексклюзиви
понеділок, 15 жовтня 2007 17:05

Чарлі Чаплін зняв у фільмі "Вогні рампи" свою родину

  Афіша фільму ”Вогні рампи”. На ній Чарлі у ролі клоуна Кальверо та актриса Клер Блум у ролі балерини Террі
Афіша фільму ”Вогні рампи”. На ній Чарлі у ролі клоуна Кальверо та актриса Клер Блум у ролі балерини Террі

55 років тому 16 жовтня у столиці Великої Британії Лондоні відбулася прем"єра трагікомедії "Вогні рампи". Стрічку зняв голлівудський комік Чарлі Чаплін, якому тоді було 63 роки. Він також написав сценарій і музику. А ще зіграв головну роль — безробітного клоуна Кальверо, який рятує від самогубства балерину Террі. Дівчина паралізована, вона не може танцювати, й хоче отруїтися газом.

У "Вогнях рампи" Чарлі Чаплін зняв майже всіх своїх родичів. Його старший брат Сідней зіграв музиканта Невілля, син Чарльз — поліцейського. Епізодичні ролі бомжів отримали діти Джеральдін, Майкл, Джозефіна. Дружина Чарлі Чапліна Уна О"Ніл теж зіграла епізодичну роль. Уна була на 37 років молодша за Чапліна. Її батько — Нобелевський лауреат із літератури Юджин О"Ніл — був однолітком Чарлі Чапліна. Юджин не спілкувався з дочкою після її нерівного шлюбу.

Епізодичну роль місіс Паркер у стрічці зіграла постійна партнерка Чапліна в німих комедіях Една Пурвіанс. До "Вогнів рампи" вона не знімалася в кіно 30 років. Але Чаплін все одно платив їй зарплату.

Підстаркуватого клоуна грає Бастер Кітон. В епоху німого кіно цей американський комік був єдиним конкурентом Чарлі Чапліна. Він відрізнявся від інших акторів, бо ніколи не усміхався на екрані. Кажуть, Чарлі Чаплін вирізав із фільму епізоди, в яких Кітон був смішніший за нього.

"Вогні рампи" став останнім фільмом, який Чарлі Чаплін зняв у Голлівуді. 1972-го стрічка отримала нагороду американської кіноакадемії "Оскар" за кращу музику. До того двадцять років картину забороняли для показу в США, бо звинувачували режисера в симпатії до комуністів.

— Американці ночами в приватних будинках дивилися "Вогні рампи", — напише у своїй автобіографії комік. — А музику з цього фільму транслювали по радіо, не зазначаючи її автора.

Чарлі Чаплін був британським підданим, але жив у Каліфорнії. Його часто викликали на допити в ФБР. Звинувачували у тому, що він не хоче брати американське громадянство.

— Із 19 років я відчуваю, що належу всьому світу, — відповідав актор.

Коли Чарлі Чаплін із родиною поїхав до Великої Британії на прем"єру "Вогнів рампи", його американську в"їздну візу закрили. Він із родиною оселився у швейцарському місті Веве й заборонив показувати його фільми у Штатах. Дружина Чарлі Чапліна прийшла в американське консульство в Лондоні, вчинила скандал і відмовилася від громадянства США. За наступні 25 років Чаплін лише раз побуває за океаном — у Лос-Анджелесі на церемонії нагородження "Оскар".

По закінченню зйомок "Вогнів рампи" Чарлі продав свою голлівудську студію, в Америці фільмів більше не створював.  Останні фільми зняв у Великій Британії. Це були комедії "Король у Нью-Йорку" й "Графиня із Гонконгу".

Зараз ви читаєте новину «Чарлі Чаплін зняв у фільмі "Вогні рампи" свою родину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути