вівторок, 27 травня 2008 17:07

Андре Лабан малює картини під водою

Вихідними у столичному Експоцентрі відбувся фестиваль "Срібна акула". Понад сто учасників представили картини, фото та відео про підводний світ.

Почесним гостем фестивалю став 80-річний француз Андре Лабан, який протягом 20 років працював оператором підводної зйомки в команді дослідника моря Жака Іва Кусто. Він привіз на виставку шість картин, намальованих під водою.

На відкриття прийшло небагато відвідувачів. Андре Лабан спізнюється на півгодини.

— Я щойно з літака, — пояснює. — Був чотири дні в Харкові, там закінчився схожий фестиваль. Довго шукав, де цей ваш Експоцентр розташований. Сподіваюся, в інших таких проблем не виникне.

У виставковій залі вивішують полотна Лабана. На одному з них намальований корабель, на інших — підводне дно.

— Привіз лише шість картин, бо більше у валізу не помістилося. А ще одну тягнути не хотілося, — розповідає Андре. — Почав малювати підводний світ, бо фотографія не здатна передати всіх його відтінків і кольорів. Перше таке полотно створив 1962-го. Після того, як ми ще з двома акванавтами прожили два тижні під водою у спеціальному будинку "Діоген" на глибині 100 метрів. Досліджували підводне дно. Дихали тоді сумішшю з гелію та кисню, останнього в ній було лише 2 відсотки. Коли піднявся на поверхню, кілька днів говорив смішним писклявим голосом.

Своє перше полотно "Діоген" Лабан і досі зберігає вдома.

— На ньому зображено підводний будинок, де ми жили, — веде далі. — Правда, малював я після закінчення експерименту, по пам"яті. Створив картину, мабуть, із третьої спроби. Бо постійно промокав папір, фарби розмивалися. Потім вигадав власну методику: беру дерев"яне полотно, на якому вже є ескіз майбутньої картини. Щоб занурити у воду, прив"язую до нього вантаж. Перед тим роботу змащую жирним розчином, аби не насичувалася вологою. У воді намащую трафарети фарбою і прикладаю їх до полотна. Потім дістаю картину та домальовую останні штрихи.

Коштують картини Андре Лабана 600–700 євро.

— Продаю їх лише тоді, коли мені потрібні гроші, — додає. — Восени знімали документальний фільм. На нього треба було 6 тисяч євро. Я не знав, де їх узяти, тому продав знайомим свої роботи.

Полотно змащую жирним розчином, аби не насичувалося вологою

— Не знаю більше художників, які малювали би під водою, — зауважує художниця Леся Кара-Коця, 29 років. — Таких відтінків фарб, якими створені полотна Андре, в Україні не знайдеш. Здивована, що він у свої 80 років так добре відчуває кольори. Вони дібрані ідеально, переходи плавні.

Зараз ви читаєте новину «Андре Лабан малює картини під водою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути