пʼятниця, 17 серпня 2012 00:00

150 гривень просив дід за пісню

Учасники київського гурту "Фолькнери" цілий липень збирали народні пісні серед українських, польських та словацьких лемків. Подружжя Володимир Муляр та Ярина Квітка подорожували на велосипедах Бескидами. Це четверта велоекспедиція музикантів. Попередні були до Абхазії, Туреччини та через Україну — від Ужгорода до Луганська. Як минула мандрівка, розповідає Ярина Квітка, 26 років.

Чи просто було знайти спільну мову з лемками?

— Мова в них дуже схожа на українську, якою говорять на Закарпатті. Ми легко одне одного розуміли. У Польщі не так багато співочих людей. У нас значно легше попросити незнайомця заспівати. В Україні могли за день трьох-чотирьох бабусь записати. А тут, бувало, по кілька днів не могли нікого знайти — менше носіїв, часто відмовлялися співати. Зібрали до 50 пісень, а в попередній українській експедиції — 600. В одному лемківському селі ще в Україні нас послали до діда. Сказали, що добре співає. Прийшли до нього, той відмовився безкоштовно співати. Просив 150 гривень. Ми не схотіли платити. Біля кордону з Польщею записували одну бабцю. Вона трохи поспівала, потім каже: "Ви мені хоч би шоколадку купили". Поїхали у магазин по гостинець.

Якою була найцінніша знахідка?

— У Польщі натрапили на лемківську співачку Юлію Дошну. Їй 52 роки. Є заслуженою артисткою України. Вона для лемків, як для нас — Ніна Матвієнко. Без всяких понтів заспівала нам. Багато лемківських пісень — про сумну долю, річки, гори. Дошна має прекрасний голос. Диски видає у Польщі й Америці — тамтешня діаспора її любить. Тримає колектив із 40 музикантів і встигає навчатися в університеті. Виховує п'ятьох дітей. З них дві пари близнюків. На життя заробляє у туристичній сфері.

Під час подорожей ви завжди співаєте на вулицях.

— Найцікавіший вуличний виступ мали у Любляні. В'їхали близько  дев'ятої ранку до Старого міста, бачимо — сидить чоловік і грає на гітарі. Ми швидко вдягли вишиванки і давай співати. Був ажіотаж. Люди підходили, диски купували, розпитували, хто ми і звідки, цікавилися одягом та інструментами. Ми добре заробили — за годину 20 євро.

150 гривень просив дід за пісню
Зараз ви читаєте новину «150 гривень просив дід за пісню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути