Ексклюзиви
вівторок, 25 червня 2019 11:05

Люди прагнуть красиво жити. Радянський "Дніпро" переробити під Harley

38 галерей з України, Німеччини, Литви, Франції та США презентували арт-об'єкти на міжнародному ярмарку мистецтва Kyiv Art Fair. 35-річний Сергій Григорян з Івано-Франківська розповідає про свою роботу "Карго-культ" – модель мотоцикла з пластика й гуцульських килимів

Завжди хотів мати американський Harley-Davidson. Та він коштує 60 тисяч доларів. Після ремонту лишилися будматеріали, пластикові труби. Зробив із них модель мотоцикла. Обшив старовинними домотканими килимами.

Хотів використати, щоб килими не пилилися, по них не ходили і не викидали. Щоб жили в нових роботах, експонувалися в галереях.

У мене є дилер, який купляє старі речі в Косові на Гуцульщині. Сподобалося поєднання текстилю із пластиком. Ці матеріали протилежні за значенням, текстурою, виконанням – але красиві, кольорові.

Автор: Марина Бєляєва
  Модель американського мотоцикла Harley-Davidson художник Сергій Григорян створив із пластика і гуцульських килимів. Хотів показати поклоніння українців способу життя багатіїв
Модель американського мотоцикла Harley-Davidson художник Сергій Григорян створив із пластика і гуцульських килимів. Хотів показати поклоніння українців способу життя багатіїв

У моєму проекті йдеться про культ урбаністичних ідолопоклонників. Зараз релігій безліч, але основна – вшанування способу життя багатіїв. Люди прагнуть красиво жити. Шукають у магазинах дешеві речі, що виглядають, як дорогі – китайські айфони, підробки під бренди. Намагаються з доступних матеріалів зробити щось круте, дороге й багате. Радянські мотоцикли "Дніпро" чи "Урал" переробити під Harley. На "Москвич" чи "Жигулі" почепити антикрило, зробити імітацію спортивного Ferrari чи Lamborghini.

Це перегукується з карго-культами. Такі були в Меланезії на островах Фіджі в Тихому океані. Пов'язані з поклонінням гуманітарним вантажам, які тубільці назвали "карго". Найвідоміший – культ Джона Фрума – досі живий на острові Танна.

Під час Другої світової американські війська базувалися на архіпелазі Нові Гебриди (зараз незалежна держава Вануату в Тихому океані. – Країна). Будували авіабази, підгодовували місцевих, давали їм віскі. Тубільці не розуміли, що таке техніка, літаки. Звідки у білих такі блага. Для них поведінка чужинців нагадувала магічні ритуали.

Після війни американці звідти пішли. Аборигени зрозуміли, що їм більше ніхто нічого не дасть. Почали вирубувати у тропічному лісі злітні смуги, будувати ідолів у формі літаків із пальмового гілля і соломи. Імітували поведінку чужинців – наприклад, марширували. З кокосів робили навушники, на високих деревах звели авіадиспетчерські вежі. Махали руками, зображуючи сигнали посадки. Цими діями намагалися повернути чужинців, які їм будуть знову все давати. Не хотіли працювати. Молилися і чекали парашутів з гуманітаркою.

  Сергій ГРИГОРЯН, 35 років, художник. Народився 25 квітня 1984 року в Івано-Франківську. Мати – інженер-конструктор з будівництва. Виховувався без батька.  Навчався в дитячій художній школі. Закінчив інститут мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника за фахом ”викладач  образотворчого  мистецтва”. Із 2015 року його твори брали участь на виставках в Україні, Австрії, Німеччині, Нідерландах, Польщі. Були представлені на міжнародних фестивалях Porto Franko Gogolfest та ”Карпатський простір”, Ostrale та інших.  2016-го став переможцем всеукраїнського  конкурсу візуального мистецтва імені Натана Альтмана, який проводять у Вінниці. Працює з поп-культурними штампами, споживацькими стереотипами. У роботах критикує фанатизм, псевдоінтелектуальну науковість, віру в майбутнє та модифіковану історію. Створює живопис, об’єкти й перформанси. Від 2013 року – дизайнер інтер’єру, декоратор, створює предметний дизайн. У шлюбі. Дітей не має.  Живе і працює в Львові та Івано-Франківську.
Сергій ГРИГОРЯН, 35 років, художник. Народився 25 квітня 1984 року в Івано-Франківську. Мати – інженер-конструктор з будівництва. Виховувався без батька. Навчався в дитячій художній школі. Закінчив інститут мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника за фахом ”викладач образотворчого мистецтва”. Із 2015 року його твори брали участь на виставках в Україні, Австрії, Німеччині, Нідерландах, Польщі. Були представлені на міжнародних фестивалях Porto Franko Gogolfest та ”Карпатський простір”, Ostrale та інших. 2016-го став переможцем всеукраїнського конкурсу візуального мистецтва імені Натана Альтмана, який проводять у Вінниці. Працює з поп-культурними штампами, споживацькими стереотипами. У роботах критикує фанатизм, псевдоінтелектуальну науковість, віру в майбутнє та модифіковану історію. Створює живопис, об’єкти й перформанси. Від 2013 року – дизайнер інтер’єру, декоратор, створює предметний дизайн. У шлюбі. Дітей не має. Живе і працює в Львові та Івано-Франківську.

У нас люди теж звикли чекати, що прийде спаситель. І зробить низьку комуналку і долар по вісім. Українців зіпсував Радянський Союз.

Водночас вивчаю, як народне мистецтво може реагувати на сучасний інформаційний простір. Думаю, навіть в епоху інтернету і польотів у космос воно може бути цікавішим. І чи потрібне воно в майбутньому?

Сюжети для кахлів узяв із коломийок

Сергій Григорян поєднав хентай (різновид японських коміксів, анімації та відео­ігор, основним елементом яких є порнографічні сцени. – Країна) і гуцульську культуру.

– Їздив у Карпати, спілкувався з майстрами. Вони поділилися технологіями, матеріалами. Гуцули – не зовсім українці, – каже. – Це східні племена, які осіли в Карпатах. Дримба, цимбали, трембіта – це шаманські інструменти. Практикується багатоженство. Кожен гуцул, крім дружини, повинен мати любаску або дві. Якщо не має, його інші чоловіки-­гуцули не поважають.

У них збереглися унікальні звичаї, ритуали, своя демонологія. Багато етнічних речей, одягу, інструментів, знарядь праці мають східне походження. І в мові багато тюркських слів. Навіть кухня непроста. Зокрема, гуцули зналися на галюциногенних грибах, варили їх.

Зробив керамічні кахлі під старовину.

– Сюжети для кахлів узяв із коломийок. Це співанки, подібні на російські частушки. Їх носіями були психічно хворі. В кожному селі ходить такий і сороміцькі віршики з матюками розказує. Цей пласт фольклору трохи забутий. Зобразив інтерпретації гуцульських історій. До кожної написав свою співанку. Ось, наприклад, про веселу вдову: удовиця запросила хлопів повну хату. Чоловік з могили виліз, щоби їх кохати. Або: прикарпатський психопат файно п'є, гуляє. Голу дівку як побачить, то її стріляє.

Зараз ви читаєте новину «Люди прагнуть красиво жити. Радянський "Дніпро" переробити під Harley». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути