Ексклюзиви
середа, 23 вересня 2020 06:32

Жувальна гумка: склад, користь і шкода

23 вересня 1848 року американець Джон Куртіс уперше в себе вдома виготовив жувальну гумку. Вона складалася з неїстівної еластичної речовини та ароматизаторів із барвниками.

Автор: Natalia Ventura from Pexels
  Жуйка підтримує нормальний кислотно-лужний баланс у роті.
Жуйка підтримує нормальний кислотно-лужний баланс у роті.

А от найперша жувальна гумка датується VII–II століттям до нашої ери. Її знайшли у Північній Європі під час розкопок. Вона мала вигляд шматків доісторичної смоли зі слідами людських зубів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які корисні продукти шкодять нашому здоров'ю

1848-го Джон вирішив відкрити промислове виробництво жувальної гумки з соснової смоли. З часом почав додавати у свої вироби парафінові ароматизатори, але продажі були низькими через домішки, які були у смолі.

На основі каучуку жуйку почали виготовляти лише 1869 року завдяки винахідникові Томасу Адамсу. Нова гумка здивувала людей, це дало поштовх до початку серійного виробництва. Через два роки Адамс винайшов машину для її автоматичного виробництва.

Жувальна гумка має як негативні, так і позитивні якості. Вона очищує зуби від залишків їжі, карбамід та гідрокарбонат натрію, що містяться у багатьох жуйках, нейтралізують кислоту й підтримують нормальний кислотно-лужний баланс у роті. Попри це кондитерський виріб стає причиною руйнування пломб, викликає надмірний розвиток жувальних м'язів та сприяє надмірному виділенню шлункового соку.

Жувальну гумку, яку колишній головний тренер "Манчестер Юнайтед" Алекс Ферґюсон жував під час свого останнього матчу на чолі "червоних дияволів", було продано на інтернет-аукціоні eBay. Ціна лота становила 390 тис. фунтів.

Зараз ви читаєте новину «Жувальна гумка: склад, користь і шкода». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути