четвер, 22 серпня 2013 17:16

В банку маринованих помідорів кладуть 4 шматки перцю
9

Фото: Фото: Ольга Борисюк

Вінничанка Віра Панасюк, 65 років, у кінці серпня маринує помідори. На рік робить 10 трилітрових банок. Купує томати сортів "сливка", "Альонка" і "Чумак".

"У Вінниці такі по 3,50 за кіло. Вони маленькі, таких більше вміщується в банку. Вибираю, щоб були не зелені і не м'які, прошу розрізати, щоб не було стрижня всередині. Нюхаю на зрізі, чи достигли на грядці. Бо як зірвали зеленими, будуть несмачні. Беру 25 кіло. І на кожну банку – одну зелену болгарську перчину. Для консервацій завжди приношу кілька відер криничної води."

Миє помідори і обриває хвостики. Вкладає в вимиті і ошпарені кип'ятком трилітрові банки. З болгарського перцю виймає насіння і ріже поздовж на 4 частини. Два середні листки хрону вистеляє на дно кожної банки. Ріже 5 зубків часнику і вкидає сім листків селери та два суцвіття кропу на банку. Чистить один гіркий перець і нарізує кільцями по пів сантиметра завтовшки.

"Замість двох листків хрону можна вкинути один 10-сантиметровий корінь, нарізаний кільцями або тонко наструганий. Також кидаю одне кільце перчиці. Більше не можна, бо в рот не візьмете. Найгіркіше – насіння, тому витрусіть його. Викладаю помідори зеленою попкою донизу. На дно - більші. Спочатку щільно попід край, а тоді один великий всередину. Як є два шари, по чотири сторони кладу по дольці перцю. Тоді натовчую далі. Як буде повна банка, заливаю кип'ятком і хай постоїть півгодини. Тоді помідори пропаряться, але не зваряться. Будуть такі, як треба."

Зливає воду з банок у каструлю і варить на її основі маринад.

"На банку виходить десь літр сімсот води. Всипаю туди по 80-грамовій стопці солі і цукру, 20 горошинок суміші перців – чорний, білий, зелений, рожевий і духмяний – і три лаврові листки на банку. Так навчила свекруха. Має кипіти 10 хвилин."

Тимчасом проварює жерстяні кришки 5 хвилин у кип'ятку. Вливає в кожну банку по стопці оцту, доливає маринадом.

"Всі кладуть оцет в маринад, але тоді треба більше, а це ж хімія. Як лити прямо в банку, йде менше. Одразу закатую, бо від перцю йдуть такі аромати, що аж горло дере. Доливаю до самого верху, бо помідори трохи вберуть."

Перевертає і ставить під вікно, накриває рушником.

Зараз ви читаєте новину «В банку маринованих помідорів кладуть 4 шматки перцю ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути