пʼятниця, 13 грудня 2019 06:11

Жоден із Майданів не став справжньою революцією

Українці люблять Майдан. Революція зваблює простими відповідями на складні питання. Дає ілюзію самореалізації, потрібності та важливості. Тому так складно було розчистити центр Києва навесні ­2014-го, коли Майдан втратив сенс. Люди не квапилися повертатись у будні.

На жаль, жоден із наших Майданів не став справжньою революцією. Революції змінюють систему — нам вдавалося змінювати хіба можновладців. І лише тому, що влада порушувала всі правила й зазіхала на найдорожче — наші свободу й гідність. Ми щоразу повставали, скидали владу, але поверталися додому, так і не змінивши правил гри. Бо досі не навчилися відрізняти політичну боротьбу, в якій ідеться про розподіл повноважень між політиками, від важливішого рівня — конституційної архітектури держави.

Чи була б у Володимира Зеленського монобільшість у парламенті, якби президент України не мав права достроково припиняти повноваження Верховної Ради за такої сумнівної причини, як відсутність коаліції? Не певен. Чи уявімо, що Україна змінила Конституцію і вирішила обирати президента в парламенті, ослабивши його повноваження. Верховна Рада точно була б іншою. Отже, були б інший і президент, і прем'єр за тих самих уподобань виборців. Ми мали б інший склад парламенту, якби змінили виборчу систему.

Ефективна конструкція держави важливіша за питання, хто сьогодні тимчасово займає владні кабінети. Єдиний перспективний спосіб боротьби з "не тим" президентом — вмонтовувати в Конституцію запобіжники проти надмірної концентрації влади, повноважень, а отже й ризиків в одних руках.

Якщо Зеленський справді хоче увійти в історію, єдиний спосіб це зробити — вже зараз проектувати нову збалансовану й ефективну конституційну архітектуру майбутньої України. А не перетягувати на себе владні повноваження, розбалансовуючи Основний закон.

Зараз ви читаєте новину «Жоден із Майданів не став справжньою революцією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути