пʼятниця, 28 січня 2011 00:30

Знову кинули

У День соборності я ходив Софійською площею столиці й дивувався: усе, як і 20 років тому. Кілька ряжених "козачків", пара зациклених націоналістів із саморобними плакатами, фольклорні тітки у квітчастих хустках. Безплатні газети, агітки та райдуга безглуздих партійних прапорів.

Та й серед промовців знайомі обличчя. Ось відомий український поет-класик. Я його чув іще на перших мітингах Руху. Тоді він боровся за перебудову. Так само затято, як і 20 років до того таврував українських буржуазних націоналістів — Василя Стуса, Івана Світличного, Івана Дзюбу… Тепер гудить президента за премію від Патріарха Кирила.

Не відзначилася оригінальністю і Юлія Тимошенко. Єдине, на що спромоглася — закликати народ "на майдани". Питається: задля чого?

Я ще сподівався на виступ одного з лідерів податкового майдану Олександра Данилюка. Має ж бути в 30-річних якийсь креатив! Та коли він почав вигукувати "Слава Україні!", мені стало сумно, і я пішов.

На майдані Незалежності було ще сумніше. Зігнана тусовка складалася із сільської молоді петеушного типу та синюватого вигляду маргіналів. Безкінечні співи зі сцени — від "Україно, краю мій!" до "Моряк в развалочку сошёл на берег".

На Контрактовій площі Арсеній Яценюк складав із величезних пазлів карту України. Для повноти картинки не вистачало пісочниці.

А в палаці "Україна" "урочисті збори" проходили в кращих традиціях брежнєвських часів. Президент Янукович відзначився ще одним перлом пишномовства, коли говорив про "долання тимчасових труднощів ЗАРАЗИ втілення реформ".

Українська політика ніби спинилася в часі. Бо її носії продовжують ставитися до неї, як до шоу для юрби. Не розуміють, що народ уже має попит на іншу політику й інших лідерів. От і День соборності, слава Богу, відбули. Що там попереду?

Другого дня біля залізничного вокзалу в мене стрельнув цигарку худорлявий мужик сільської зовнішності.

— А ви не могли б допомогти нам трохи похмелитися, — канючив він. — Учора цілий день промерзли на майдані. Нам обіцяли по 100 гривень, але кинули, суки!

Зараз ви читаєте новину «Знову кинули». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути