Ексклюзиви
четвер, 10 липня 2008 17:48

"Зміни до бюджету навряд чи затвердять"

Внесення змін до держбюджету-2008 було однією з головних тем дискусій цього тижня. Економічний експерт Центру Разумкова Костянтин Кузнєцов, 44 роки, каже, що в запропонованому урядом законопроекті мало уваги приділяють підтримці малого й середнього бізнесу.

Що хоче змінити уряд?

— Кабмін серйозно збільшив фінансування Міністерства палива та енергетики, вніс зміни щодо забезпечення різних соціальних програм. Це правильно. Але ж принциповим для уряду було би продемонструвати, що він пропонує не тільки соціальні виплати. А планує також розвивати певні важливі галузі української економіки. Наприклад, належно фінансувати  наукові розробки у сфері енергозбереження, переглянути програми щодо розвитку українського села.

Сьогодні чи не основна проблема для економічного розвитку країни — занепад малого та середнього бізнесу. Якщо порівняти витрати на утримання органів державної влади з коштами, виділеними на програми його підтримки — ці позиції в бюджеті суттєво відрізняються. І це потрібно виправляти.

Загалом же у поданих урядом змінах до бюджету економічна логіка є. Документ не виглядає розбалансованим. Це — серйозний проект для обговорення в парламенті.

Він не остаточний?

— Так. Загалом сьогодні змінений бюджет потрібен країні. Усі політичні сили мають домовитися. Опозиція в парламенті не повинна заявляти, що не голосуватиме за зміни до бюджету лише тому, що це — проект політичних опонентів. Це не державницька позиція.

Чому уряд не може узгодити показники з Нацбанком, що вже дало підстави президентові говорити про існування двох макроекономічних сценаріїв у країні?

— Прем"єр Юлія Тимошенко неодноразово зустрічалася з цього питання з головою Нацбанку Володимиром Стельмахом. Але цифри вони не узгодили. Бо розрахунки НБУ є економічно виваженішими, ніж показники уряду. Кабмін занижує їх спеціально, щоб гарантовано виконати бюджет.

Та навіть у разі остаточного узгодження змін до бюджету Верховна Рада навряд чи затвердить їх найближчим часом. До канікул залишилися лічені дні. Народні депутати не бажають займатися бюджетними питаннями, хочуть відпочивати.

А чому уряд запропонував ці зміни саме зараз?

— Власне, він мав зробити це ще на початку березня. Однією з причин нинішньої ініціативи є інфляція. Останній урядовий прогноз на цей рік був 15,9 відсотка, проте насправді подорожчання буде більшим. Але уряду вигідно занижувати офіційний прогноз, бо так більшими будуть надходження до Держбюджету.

Зараз ви читаєте новину «"Зміни до бюджету навряд чи затвердять"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути