Ексклюзиви
вівторок, 12 лютого 2019 07:01

Зміцнення гривні триватиме до червня

Гривня зміцнюється. З піку, коли курс сягнув 28,4 гривні за долар, національну валюту вже торгують по 27. З'явилася тисяча і одна теорія змови, чому це відбувається. Через вибори і монетизацію субсидій, наприклад. Хоча рік тому гривня укріплювалася аналогічно.

Немає змови ні тоді, коли курс падає, ні коли зростає. Працюють закони економіки. Гривня — валюта сезонна. Доки у нас не буде розвиненого фінансового ринку, здатного цю сезонність згладити, вона лишатиметься такою.

До січня-грудня гривня падає. Чимало коштів уряд витрачає саме в цей період. Сезонне зміцнення настає перед весною. Аграрії дістають валізи з доларами і готуються до посівної. Додався фактор приходу іноземців на український ринок. Два роки поспіль іноземні інвестори вкладають у них сотні мільйонів доларів наприкінці січня — на початку лютого.

Якщо не з'являться непередбачувані обставини, пов'язані з виборами чи глобальними світовими процесами, зміцнення гривні триватиме до травня-червня. З липня сезонність почне гру в зворотному напрямку. Нерезиденти фіксуватимуть прибуток. Імпортери поквапляться укладати контракти.

Попри всі сезонні гойдалки — гривня залишається стабільною. За 2018 рік зміцнилася на відсоток. Це чекає нас і цьогоріч. Якщо збережемо співпрацю з Міжнародним валютним фондом.

Зараз ви читаєте новину «Зміцнення гривні триватиме до червня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути