четвер, 30 липня 2020 06:00

Засудили дослідника сталінських репресій

У Росії засудили історика 64-річного Юрія Дмитрієва до трьох з половиною років колонії суворого режиму. 22 липня його визнали винним у сексуальному насильстві стосовно прийомної доньки.

Кримінальне переслідування керівника Карельського відділення товариства "Меморіал" Дмитрієва почалося 2016 року. Тоді його звинуватили у виготовленні порнографії за участю дочки. 2018-го суд виправдав чоловіка. Але за кілька місяців проти нього порушили нову кримінальну справу. Медичне обстеження і психолого-психіатрична експертиза дівчини не виявили ознак насильства.

Дмитрієв перебував у слідчому ізоляторі понад три роки, тому має вийти на свободу в листопаді цьогоріч.

"Юрій Дмитрієв досліджував сталінський Великий терор. Відкрив світові страшну таємницю Сандармоху. Урочища, в якому протягом лише одного тижня восени 1937 року знищили тисячі політв'язнів. Серед них були сотні українців. Там скосили наших Валер'яна Підмогильного, Миколу Куліша, Леся Курбаса, Антіна Крушельницького, Миколу Зерова, Валер'яна Поліщука, Мирослава Ірчана, Григорія Епіка, — пише міністр закордонних справ України 39-річний Дмитро Кулеба у фейсбуку. — Цей вирок безпосередньо стосується і нас — це війна з правдою про історію України у складі СРСР. Російська держава намагається затоптати історичну пам'ять і тих, хто її береже".

Зараз ви читаєте новину «Засудили дослідника сталінських репресій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути