понеділок, 17 грудня 2007 20:38

Загрози українській економіці поки що немає

Однією з причин різкого зростання зовнішньоторговельного дефіциту економіст Центру соціально-економічних досліджень "САSE-Україна" Світлана Таран, 33 роки, називає поетапне зменшення митних ставок на імпорт 2005 року. Це обґрунтовувалося виконанням зобов"язань перед вступом до Світової організації торгівлі.

Імпорт збільшувався й через об"єктивні економічні фактори. Наприклад, у зв"язку з підвищенням цін на енергоносії стали більше завозити енергоощадне обладнання. Зрештою, зростання соціальних виплат викликало кредитний бум серед населення. Люди стали більше купувати імпортних товарів широкого вжитку — побутову техніку, електроніку, автомобілі.

— Експорт теж зростав, — зауважує економіст. — Позитивна динаміка спостерігалася в першому кварталі поточного року — тоді на світових ринках зросли ціни на продукцію металургії. Однак тепер темпи зростання імпорту знову пришвидшилися. Дефіцит зовнішньоторговельного балансу збільшується.

Водночас Світлана Таран упевнена: для нашої економіки поки що значних загроз це не несе.  Зростання імпорту вимиває з країни валюту, але прямих іноземних інвестицій все одно надходить дещо більше.

Зараз ви читаєте новину «Загрози українській економіці поки що немає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути