вівторок, 05 лютого 2008 13:45

За тиждень роботи нардепи отримали понад 21 мільйон гривень

Учора було закрито першу сесію Верховної Ради цього скликання. На ній народні депутати провели в сесійній залі парламенту лише сім повноцінних робочих днів. Ще 10 — у комітетах Верховної Ради. Таким чином замість 328 передбачених Конституцією годин народні обранці пропрацювали лише 135.

Решту часу вони провели в переговорах, вирішенні внутрішніх фракційних конфліктів і блокуванні трибуни. За цей час на їхні зарплати було витрачено близько 21 млн 375 тис. грн.

— Цієї сесії нам вдалося прийняти, крім кадрових, лише один важливий для країни закон — Державний бюджет на 2008 рік, — підсумовує народний депутат від Партії регіонів Юрій Мірошниченко, 38 років. — І то це ще не остаточна його версія. Очікується, що зміни до бюджету розглядатимемо десь у березні.

Загалом на розгляд парламентарів було подано 520 законопроектів. Але, крім держбюджету, вони встигли розглянути лише закон про проведення позачергових виборів до деяких місцевих і селищних рад. А також ратифікувати угоди з Євросоюзом про реадмісію та спрощення оформлення віз — остання надала їм безвізовий режим з ЄС.

Поза увагою залишилися важливі законопроекти, що стосуються податкової реформи та умов кредитування, Трудовий кодекс, закон про прожитковий мінімум.

Утім, деякі депутати своєю роботою задоволені. Далеко не всі з них вважають, що на першій сесії  попрацювали мало.

У нас є чотири роки — якось розберемося

— Бувало, ми й менше працювали, — згадує нардеп від блоку Литвина Олег Зарубінський, 50 років. — А тут за місяць сформували уряд і керівництво Верховної Ради. Так що не можна сказати, що все так погано. Щодо важливих для країни законів, то їх і справді вдалося розглянути небагато. Але без уряду і Верховної Ради ситуація була б ще гіршою.

Учора вранці роботу парламенту вкотре блокували, не даючи можливості закрити першу сесію нинішнього скликання й відкрити другу. Багато експертів вважають, що блокування вигідне обом сторонам. Коаліція отримує необхідний час для того, аби влагодити внутрішні конфлікти щодо кадрових питань і стати монолітнішою. А опозиція має хорошу можливість продемонструвати виборцям свою принциповість і дати чітко зрозуміти, що в парламенті ігнорувати їх не вдасться.

— Перша сесія підтвердила, що дострокові вибори політичної кризи в країні не вирішили, а лише поглибили її, — стверджує політолог Тарас Березовець, 32 роки. — Опонентам так і не вдалося дійти жодних компромісів. Тому, швидше за все, наступна сесія мало чим відрізнятиметься від цієї, якщо вони її взагалі відкриють. Так буде доти, доки Партія регіонів не змириться з роллю опозиціонерів і не почне працювати. А коаліційні союзники не розпочнуть по-справжньому, а не лише демонстративно довіряти одне одному.

Серед законопроектів, що мають розглянути депутати під час другої сесії, — про позбавлення депутатської недоторканності, опозицію, імперативний мандат, місцеві державні адміністрації та самоврядування, про Кабінет Міністрів тощо. Коли над ними почнуть працювати, нардепи не знають.

— У нас є чотири роки — якось розберемося, — жартує Олег Зарубінський.

Зараз ви читаєте новину «За тиждень роботи нардепи отримали понад 21 мільйон гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути