Ексклюзиви
пʼятниця, 19 листопада 2010 03:00

За кілька днів протест стихне

— В Україні з'явилася нова тенденція — соціальні протести. 12 жовтня були великі студентські виступи. Зараз вийшли підприємці, малий бізнес протестує проти великого, бо Податковий кодекс дає великі пільги олігархам, — каже 48-річний Володимир Чемерис, член правління Інституту "Республіка".

— Вони відмовляються від підтримки політичних партій. Це приклади самоорганізації суспільства. В них проявляється недовіра як владі, так і опозиції, яка не може запропонувати альтернативних соціальних програм і так само є представником великого капіталу. Ця самоорганізація приведе до серйозного соціального вибуху, коли вимоги студентів, підприємців і найманих працівників об'єднаються.

Податковий кодекс все одно приймуть, і президент його підпише. Вимоги підприємців частково врахують. Це буде успіхом. І за кілька днів протест стихне. Але в майбутньому нас чекає соціальна революція за усунення від влади великого капіталу.

— Якщо якісь акції відбуваються, то вони організовані. Те, що підприємці піднялися на протест, це вже плюс. Але якщо не отримають від цього результату — це буде мінус, — додає соціальний психолог Олег Покальчук, 54 роки. — Поки що йде процес з традиційною українською ментальністю. Люди зібралися під парламентом. Їх багато, але для досягнення результату це значення не має. Єдина відмінність від попередніх акцій — резонанс в інших містах. Якби стався загальноукраїнський страйк, це справило б більше враження, бо влада відчула б матеріальний ефект. А заклики ні до чого не приведуть — вони лунають уже 20 років.

Зараз ви читаєте новину «За кілька днів протест стихне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути