пʼятниця, 16 жовтня 2020 06:46

"Найвищий орган судової влади покриває корупцію"

Зміни до законодавства України стосовно Верховного суду та органів суддівського урядування викликають глибоке занепокоєння Венеціанської комісії. Такий висновок 9 жовтня ухвалили експерти з конституційного права.

Комісія опублікувала звіт щодо президентського законопроєкту, який передбачає суттєве розширення повноважень Вищої ради правосуддя. Очищення цього органа обіцяли перед виборами Володимир Зеленський і його партія. Також це — умова отримання фінансової допомоги, яку Україна зобов'язалася виконати перед Міжнародним валютним фондом та Євросоюзом. Проте проєкт №3711 не зачіпає нинішній склад ВРП, не містить згадок про її очищення.

Венеціанська комісія наполягає, що очищення Вищої ради правосуддя має відбутися: "Питання доброчесності членів Вищої ради правосуддя є терміновим і має бути вирішене без зволікань". Розписує, як саме: незалежна від ВРП комісія, до складу якої ввійдуть міжнародні експерти, повинна вказати, кого з членів звільняти через недоброчесність. Остаточне рішення має бути за українськими суб'єктами. Комісія повинна перевіряти майбутніх кандидатів до ВРП і тільки тих, доброчесність яких підтвердить, можна призначати на посаду.

Законопроєкт Володимира Зеленського пропонує сформувати Вищу кваліфікаційну комісію суддів — орган, відповідальний за всі конкурси на суддівські посади — на відкритому конкурсі за участі міжнародних експертів. Однак за певних умов членів комісії призначатиме уповноважена парламенту з прав людини. Крім того, ВККС підпорядковуватиметься Вищій раді правосуддя.

— Судова реформа має початися саме з очищення Вищої ради правосуддя, а не з маніпуляцій щодо Вищої кваліфікаційної комісії суддів, — каже експерт Реанімаційного пакету реформ 33-річний Михайло Жернаков. — Створення такої комісії виглядає схемою — наберуть дві тисячі підконтрольних владі й суддівським кланам суддів. За скороченою непублічною процедурою, під повним контролем Окружного адмінсуду Києва (його голова Павло Вовк в оприлюднених Національним антикорупційним бюро записах прослуховування казав про омбудсмена Людмилу Денісову: "Яйця уповноваженої у нас". — ГПУ) і нереформованої Вищої ради правосуддя. Це означатиме відкат до 2014 року. Повернуться ті, хто тоді звільнилися із судів, бо не хотіли проходити оцінювання.

На сайті президента набирає голоси петиція про розпуск Окружного адміністративного суду Києва. Чому важливо її підписати?

— Ліквідація — єдиний спосіб позбутися діячів цієї установи (17 липня п'ятьом суддям ОАСК вручили підозру у створенні злочинної організації, захопленні держвлади, зловживанні впливом, втручанні у діяльність державних діячів і створенні штучних перешкод у діяльності ВККС. Від роботи вони не відсторонені. — ГПУ). Вища рада правосуддя на їхньому боці. Тобто найвищий орган судової влади покриває масштабну корупцію. Генпрокурор Ірина Венедіктова та її відомство розвалюють справу проти Вовка й інших. Навіть якщо буде обвинувальний вирок, то лише за кілька років.

Президент несе повну політичну відповідальність за реформу. Він єдиний, хто може оперативно внести пропозицію про ліквідацію цього суду до парламенту.

Чому не робить цього?

— Йому треба зручний суд, який ухвалить будь-яке потрібне рішення. Як було з розпуском Верховної Ради торік.

Зараз ви читаєте новину «"Найвищий орган судової влади покриває корупцію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути