Ексклюзиви
вівторок, 12 грудня 2017 05:11

Виграли політики й аграрні олігархи

Верховна Рада продовжила заборону на продаж землі до 2019 року

Верховна Рада на рік продовжила мораторій на продаж землі. За рішення 7 грудня проголосували 236 народних депутатів.

Заборона купівлі-продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення діє з 2002-го. Її скасування є однією з умов продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Перед запровадженням обороту сільгоспземель необхідно прийняти закони щодо формування розвиненої мережі фермерських господарств і кооперативів, вважають автори закону про продовження мораторію.

— Щоб ринок землі був безпечний і ефективний, має професійно регулюватися, — каже економіст Ярослав Жаліло, 46 років. — Насамперед ідеться про захист прав дрібних власників.

Потребуємо інструментарію фінансової підтримки невеликих аграрних господарств. Їм важко виживати в умовах монополізованого аграрного сектора. Наприклад, у бюджеті наступного року передбачено мільярд гривень на підтримку фермерства. Але малі підприємства не отримують цих грошей.

Має бути дієвий інструмент контролю за використанням земель власниками. Треба перевіряти рівень родючості, ефективності агротехнологій. Доки цього немає, впровадження повноцінного ринку земель буде нераціональним.

Скоро почнеться передвиборний процес. Вирішення проблеми відкладуть на невизначений термін. Хоча Україна зобов'язалася перед Міжнародним валютним фондом провести земельну реформу.

Від продовження мораторію виграли політичні сили, які постійно спекулюють на цьому питанні. Знову кричатимуть, що захистили село. Перемогли також великі агрохолдинги. Їм вигідно не купувати землю, а орендувати. Адже після зняття мораторію землеволодіння має бути обмежене. Вони не зможуть утримати свої теперішні імперії.

Мораторій може бути скасований після виборів президента 2019 року. За умови, що буде напрацьований і фахово обговорений відповідний законопроект. Інакше історія повториться і мораторій продовжать.

50 000 гривень коштуватиме 1 га землі сільськогосподарського призначення в Україні після скасування мораторію на продаж, кажуть у Міністерстві аграрної політики й продовольства. $3,3 млрд на рік втрачає українська економіка від дії мораторію на продаж землі, за даними відомства.

Зараз ви читаєте новину «Виграли політики й аграрні олігархи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути