Ексклюзиви
вівторок, 06 лютого 2018 00:50

"Візьмуться за тих, хто обіймає високі державні посади"

Автор: www.bigbucks.com.ua
  2008 року дружина українського олігарха Віктора Пінчука Олена, донька екс-президента Леоніда Кучми, придбала особняк у Лондоні, столиці Великої Британії, за 80 мільйонів фунтів. За кілька років його оцінили у 1,1 мільярда фунтів — 44 мільярди гривень
2008 року дружина українського олігарха Віктора Пінчука Олена, донька екс-президента Леоніда Кучми, придбала особняк у Лондоні, столиці Великої Британії, за 80 мільйонів фунтів. За кілька років його оцінили у 1,1 мільярда фунтів — 44 мільярди гривень

31 січня у Великій Британії набув чинності закон "Про статки нез'ясованого походження". Він дозволяє конфіскувати майно іноземців, які не зможуть довести законність сплачених за житло грошей. Ідеться про апартаменти вартістю від 50 тис. фунтів стерлінгів — майже 2 млн грн. Закон розповсюджується не лише на власників, а й на членів їхніх родин. Передбачає спрощену процедуру повернення арештованих коштів до країни, в якій їх незаконно отримали.

Одним з ініціаторів закону була міжнародна громадська організація з боротьби з корупцією "Трансперенсі Інтер­нешнл". Чотири з десяти елітних квартир у Лондоні купують за "брудні гроші", за її даними. Під підозрою угоди про купівлю на загальну суму понад 4,4 млрд фунтів — майже 174 млрд грн.

Організація підготувала список із п'яти об'єктів нерухомості, що треба перевірити першими. Серед них — майно першого заступника прем'єр-міністра Росії Ігоря Шувалова. Володіє нерухомістю в будинку поблизу парламенту. Купив дві квартири в серпні 2014-го за 11,4 млн фунтів стерлінгів — 452 млн грн.

"Шувалову вдасться, скоріше за все, довести, що придбав нерухомість законно, — пише у "Фейс­буку" голова російського відділення "Трансперенсі Інтернешнл" Ілля Шуманов. — Але сама необхідність пред'являти чеки та рахунки, підтверджувати доходи — це феєричний атракціон. Британці можуть зробити його публічним".

У списку є також сім'я президента Азербайджану, глави парламенту Нігерії, колишнього прем'єр-міністра Пакистану. Українців поки що немає. Проте вони є в британському переліку іноземних публічних діячів, які мають майно в країні. Отже, потенційно їхні апартаменти теж можуть зацікавити слідчих. Це олігархи Рінат Ахметов та Ігор Коломойський, а також колишній голова фіскальної служби Роман Насіров. Його звинувачують у заподіянні шкоди державі на 2 млрд грн.

— Спочатку прокуратура Англії гнатиметься не за кількістю, а за якістю, — каже виконавчий директор Центру протидії коруп­ції 30-річна Дар'я Каленюк.

— Британська національна агенція з протидії злочинності повинна подати позов до суду й надати докази підозрілості активів. Точний стандарт доведення провини має встановити розгляд у суді. Адже в країні діє система прецедентного права (рішення у конкретній справі є зразком тлумачення закону в аналогічних у майбутньому. — ГПУ).

Самі британці ще точно не знають, як це працюватиме. Тому слідчі будуть обачні. Відправлятимуть до суду перш за все очевидні справи — будучи все життя чиновником у країні третього світу, особа не може мати будинок за 2 мільйони доларів. Справа Романа Насірова була б досить перспективною для тестування (має дві квартири у Лондоні, за даними Антикорупційної прокуратури. — ГПУ).

Українські правоохоронці чи громадські організації можуть ініціювати розслідування щодо вітчизняних можновладців?

— Будь-хто може звернутися до правоохоронного органу країни з доказом, що в людини є нелегальне майно у Великій Британії.

Що новий закон означає для українських олігархів?

— Сумніваюся, що Рінат Ахметов, Ігор Коломойський або Віктор Пінчук будуть першими у справі. Вони роками займаються бізнесом. Перш за все, візьмуться за тих, хто обіймає високі державні посади.

Яка головна мета цього закону?

— Західна Європа намагається спростити полювання за сумнівними активами і статками. Критики закону кажуть, що від цього країна отримує фінансові надходження й росте економіка. Але британці не можуть зрозуміти, чому в них така дорога нерухомість? У елітних кварталах Лондона в купі розкішних будинків ніхто не живе. Райони, в яких раніше вирувало життя, — спустошені. Бо помешкання там — нереально дорогі.

Зараз ви читаєте новину «"Візьмуться за тих, хто обіймає високі державні посади"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути