пʼятниця, 19 липня 2019 05:50

"Військовим потрібні не подачки, а гідне фінансове забезпечення"

Автор: ФОТО надане прес-службою РАДИКАЛЬНої ПАРТІї
  Військовий Іван Савка в політиці відстоюватиме інтереси побратимів
Військовий Іван Савка в політиці відстоюватиме інтереси побратимів

— Нинішній парламент зробив те, що не вдавалося за всі роки незалежності. Це закріплення курсу до НАТО і ЄС у Конституції, закон про мову, зміни до виборчого закону про відкриті списки, — каже народний депутат України 47-річний Іван Савка. Працював у Верховній Раді як депутат від "Народного фронту" із жовтня минулого року. Зайняв місце Ірини Єфремової, яку призначили членом Центрвиборчкому. Він — керівник відділення військової частини. Був заступником командира Миколаївської 79-ї бригади та виконувачем обов'язків командира.

— Потрапив у Раду з передової. На фронті все зрозуміло, хто побратим, а хто ворог. А в парламенті зі мною сидять люди, які голосували за "диктаторські закони 16 січня", допустили розстріл Небесної сотні й агресію Росії. І ті, які власні інтереси ставлять вище державних. Але у Верховній Раді теж доведеться воювати, інакше буде реванш проросійських сил.

Як обрали команду?

— Навіть проукраїнські та проєвропейські політичні сили виступають за відкритий ринок землі. А це загроза. Бо землю cкуплять іноземні корпорації. Виснажуватимуть її до останнього, забруднюватимуть пестицидами. Земля має належати тим, хто на ній народився і працює.

Держава повинна йти назустріч селянину. Сільськогосподарська техніка мусить стати доступна. Треба створити Земельний банк, де в оренду можна буде брати і здавати паї. І якщо здавати, то не за мізер, як зараз платять.

В аграрній державі маємо дефіцит молока. Потрібні дотації по 5 тисяч гривень на кожну корову. Не можемо допустити знищення села. Держава повинна закуповувати м'ясо й молоко у фермерів, а не в Польщі.

Ще до прийняття нового Виборчого кодексу з відкритими списками на з'їзді Радикальна партія Олега Ляшка назвала всіх від першого номера до 225-го. Це економісти, юристи, військові, волонтери. Немає тих, хто годувався із золотої ложки. Це єдина реальна опозиція до теперішньої влади і президента.

Які рішення президента вас насторожують?

— Щодня маємо як не "двохсотих", то "трьохсотих". Днями була річниця загибелі побратимів у ­Зеленопіллі. Але місяць тому в команді президента озвучили думку, що варто "перестати стріляти". Нещодавно відбулося розведення сил у Станиці-Луганській. Це сигнали для Росії, що можна йти далі. На Донбасі кожен метр землі политий кров'ю захисників. Не варто покладатися, що Російська Федерація виконуватиме домовленості. Мінські угоди не дають очікуваного результату.

Як ставитеся до того, що президент скасував парад на День Незалежності?

— 300 мільйонів гривень, передбачених на парад, роздадуть між військовими. Виходить, кожному — трохи більше тисячі. Це не співмірно з гордістю урочисто пройти перед країною. І шаною, яку громадяни могли б віддати нашим військовим і ветеранам. І противнику міць потрібно показати. Можна зекономити на техніці і пройтися пішою колоною.

Військовим потрібні не подачки, а гідне фінансове забезпечення. Строковики мають отримувати не менш як 10 тисяч гривень, контрактники — від 30 тисяч, на передовій — від 50 тисяч. Усім військовослужбовцям — службове житло. А за 15 років служби, щоб воно перейшло у приватну власність. Після завершення служби дати змогу військовому здобути безкоштовну освіту. А також лікуватися та оздоровлюватися йому та сім'ї. Своєю службою офіцер сплачує державі. Родинам треба скасувати комунальні платежі. А родичі загиблих мають бути на довічному утриманні.

Кожному військовому необхідна пільга на купівлю автомобіля, а після звільнення з лав ЗСУ — безкоштовна перекваліфікація та грошова допомога на відкриття власної справи.

Якими бачите наступні п'ять років для України?

— Можливі спроби повороту держави на проросійський курс, перегляд закону про мову. Нав'язування міжнародній спільноті брехливої думки про громадянську війну в Україні. І вимагання автономії для Донбасу. На сторожі мають бути ті, хто готовий захищати проукраїнське.

Зараз ви читаєте новину «"Військовим потрібні не подачки, а гідне фінансове забезпечення"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути