Ексклюзиви
вівторок, 17 вересня 2019 05:55

Велика Британія вийде з Євросоюзу 31 жовтня

Уряд Великої Британії оприлюднив засекречений сценарій дій і прогнози на випадок так званого жорсткого Брекзиту — виходу з Євросоюзу без угоди з ним. Зробив це на вимогу депутатів Палати громад.

План на п'ять сторінок має кодову назву операція "Жовтогрудка". Автори документа попереджають про серйозні перебої на кордоні до трьох місяців. 85% вантажівок, що перетинають Ла-Манш, будуть неготові до митного контролю на кордоні з Францією. Інтенсивність транспортного потоку скоротиться на 40–60%.

Очікують проблем із постачанням ліків через короткі терміни зберігання. Зростання цін і скорочення асортименту продуктів буде болюче для найменш соціально захищеного населення. Ймовірна паніка. Висока вірогідність масових вуличних протестів.

Доведеться встановити жорсткий кордон між Північною Ірландією, яка входить до складу Великої Британії, і незалежною Республікою Ірландія, яка в ЄС. Лондон хоче, щоб кордон залишався відкритий. Аби не ділити острів і підтримувати там мир. Брюссель на це не погоджується.

Референдум про членство Великої Британії в Євросоюзі відбувся 23 червня 2016 року. Вихід із ЄС підтримали 52% людей. Брекзит планували на 31 березня 2019-го. Його двічі відтермінували — до 12 квітня і 31 жовтня.

Улітку прем'єр-міністр Тереза Мей оголосила про відставку через провал реалізації Брекзиту. Її замінив Борис Джонсон.

Велика Британія втратить 300 млрд євро до 2030 року через вихід із Європейського Союзу, за даними німецького Фонду Бертельсмана.

— Британія таки вийде з ЄС 31 жовтня, — каже експерт із міжнародної політики Ілія Куса, 25 років.

— Угоди про вихід немає. Парламент відхилив чотири рази проект уряду Мей із перехідним періодом до 2021 року. Альтернативи не пропонує. Прем'єр Джонсон відмовляється переносити вихід — не хоче порушувати передвиборчі обіцянки. Проти цього виступають також Франція та Німеччина. Не вірять, що це відтермінування допоможе.

Жорсткий вихід — катастрофа для багатьох секторів економіки. Не буде періоду підготовки. Зриваються всі торгові угоди, укладені за останні 40 років. Їх потрібно переглядати. Оновлюватиме роботу митниця. Установлять міграційний контроль на кордоні. Буде хаос. Здорожчають продукти, з'являться величезні черги.

Зараз ви читаєте новину «Велика Британія вийде з Євросоюзу 31 жовтня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути