четвер, 28 жовтня 2021 06:05

В уряді обіцяють підвищити прожитковий мінімум

В Україні змінять методологію розрахунку прожиткового мінімуму. Показник має задовольнити потреби людини. Зараз для працездатної особи становить 2379 грн.

Прожитковий мінімум використовують для розрахунку мінімальної пенсії за віком, соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям, посадових окладів, розмірів ставок судового збору, штрафів, аліментів.

— Основна проблема в тому, що до прожиткового мінімуму прив'язані розміри штрафів та інших виплат, — каже міністр соціальної політики 46-річна Марина Лазебна в ефірі телеканалу "Дом". — Ми аналізували 180 законодавчих актів, у яких є прив'язка до прожиткового мінімуму. Дивилися, на що їх можна замінити. Знайшли цю конструкцію. Вирішили залишити прив'язку в формуванні основних нарахувань — пенсії та мінімальної зарплати. Прожитковий мінімум для людини має бути реальний. Сума повинна збільшитися.

Міністерство соціальної політики за участі експертів розробило зміни до законодавства — чотири законопроєкти. Їх підтримав уряд і передав до парламенту.

Раніше прожитковий мінімум хотіли прив'язати до розміру середньої зарплати. Не менш як 40% цього показника.

— Проблема прожиткового мінімуму в тому, що він занижений і не прив'язаний до розмірів населеного пункту, — говорить економіст Володимир ДУБРОВСЬКИЙ, 58 років.

— Очевидно, що прожити в Києві дорожче, ніж у селі. А розмір прожиткового мінімуму однаковий. Але навіть того, що є, не дотримуються. Найнижча пенсія в Україні менша за нього (зараз — 1854 грн. З 1 грудня — 1934 грн. — ГПУ).

Прожитковий мінімум найперше треба гарантувати людям з інвалідністю, пенсіонерам і бідним. Можна встановити фіксовану суму, але вона скоро застаріє через інфляцію. Доведеться переглядати. Хороша практика — прив'язувати їх до середньої зарплати в країні. Чи до інших об'єктивних показників. А не політичних, як мінімальна зарплата, яку встановлюють нормативно.

Зараз діє гарантований прожитковий мінімум, який вираховують у певних відсотках від справжнього. Це означає, що держава розписується у власній неспроможності забезпечити громадянам бодай нормальний рівень життя. Найнижча пенсія має поступово наближатися до рівня прожиткового мінімуму.

— До нього не можна прив'язувати геть усі виплати. Визначати оптимальний рівень має Держстат. Зробить це, якщо буде захищений від політичного впливу, — каже економічний експерт 55-річний Борис Кушнірук. — Кожні кілька років треба переглядати перелік товарів і послуг. З часом деякі зникають або з'являються. Наприклад, 10–15 років тому не треба було вираховувати витрати на мобільний телефон. Зараз навіть у селах переважно користуються мобільниками.

Зараз ви читаєте новину «В уряді обіцяють підвищити прожитковий мінімум». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути