вівторок, 13 березня 2007 15:04

Ющенко може очолити партію

Останнім часом про потенційне лідерство Віктора Ющенка у "Нашій Україні" заговорили діючі керівники партії. Зокрема, в процесі підписання опозиційних угод із Блоком Юлії Тимошенко за це висловився нинішній голова ради партії Віктор Балога. Не так давно таку ж заяву зробив керівник фракції "нашоукраїнців" у парламенті В"ячеслав Кириленко.

Ці заяви готують громадську думку до другого сходження Віктора Ющенка на пост лідера "Нашої України". Хоча стаття 103 Конституції забороняє президентові країни обіймати посаду в об"єднаннях громадян. А партія, за визначенням закону, є саме таким об"єднанням. Однак в Україні політична доцільність не раз брала гору над буквою закону.  Можливо, так буде і цього разу.

Для глави держави це буде непростий крок. Обрання керівником партії означатиме його повернення у публічну політику як опозиційного діяча. Але водночас він продовжуватиме виконувати обов"язки президента. Таким чином Віктор Ющенко опиниться у складному становищі.

Сьогодні бачиться два очевидних пояснення такого кроку президента. Обидва свідчать про те, що "Наша Україна" готується до стрімкого наступу або ж, точніше сказати, прориву зі щільної блокади.

Зараз блок Тимошенко виглядає більш потужним

По-перше, Віктор Ющенко може бути потрібним партії напередодні виборів до Верховної Ради. Адже президент залишається чи не єдиним паротягом для "НУ", який здатен підвищити рівень її підтримки. Прізвище Ющенка та відсутність одіозних фігурантів у перших рядах виборчого списку напевне допоможуть партії отримати максимум з того, на що вона зможе претендувати.

Якщо ж "Наша Україна" збирається балотуватись у блоці з БЮТом, то персона президента збільшить її вагу на переговорах. Лідерство Ющенка в "НУ" створить певний паритет у взаєминах із блоком Тимошенко. Адже зараз той виглядає більш потужним.

У разі створення блоку з дрібнішими партіями, президент також дуже потрібен "НУ". Його особа притягне до "Нашої України" велику кількість партій і партійок. А соратники Віктора Андрійовича зможуть без проблем зарезервувати за собою контрольний пакет у такому об"єднанні.

Виходячи з такої логіки, отримуємо політичну прикмету: діло йде до позачергових парламентських виборів. З"їзд "Нашої України" не за горами — у кінці березня. Там і побачимо. Хоча деякі правники стверджують, що президент країни не може балотуватися до представницьких органів.

Віктор Ющенко потрібен "НУ" ще з однієї причини — якщо партія розпочне наступ на політичну реформу. Тоді "Наша Україна" очолить масовий суспільний рух за нову редакцію Конституції. Партія стане криголамом, за яким підуть громадяни, які бажають змінити політичний лад у державі. Чи для цього Віктора Ющенка закликають до "Нашої України", також побачимо незабаром.

У будь-якому разі, якщо президент таки очолить політичну партію, то ми напевне знаходимося напередодні дуже цікавих політичних подій.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко може очолити партію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути