вівторок, 24 липня 2007 17:30

"Україна стає все привабливішою для мігрантів"

  Віктор Чумак: ”Як можна пускати на свою територію людину, яка не знає, на що житиме?”
Віктор Чумак: ”Як можна пускати на свою територію людину, яка не знає, на що житиме?”

Директор програм політичного аналізу та безпеки Міжнародного центру перспективних досліджень Віктор Чумак, 49 років, каже, що Україні потрібна чітка міграційна політика.

Наскільки вигідною є підписана недавно з Євросоюзом угода про повернення нелегальних мігрантів?

— За все треба платити. Дуже вигідною для України є угода про спрощення процедури отримання українськими громадянами віз до європейських країн. А угода про реадмісію, тобто повернення нелегалів, є платою за це. Суть її в тому, що коли український громадянин поїде нелегально працювати до ЄС, то у випадку його затримання ми зобов"язані прийняти його назад. Але водночас відповідно до підписаної угоди через два роки ми так само змушені будемо приймати всіх нелегалів з інших країн, які потрапили до ЄС транзитом через територію України. За умовами цієї угоди ЄС виділить 30 мільйонів доларів на побудову таборів для утримання мігрантів. Але тільки двох, на тисячу місць кожен. Це крапля в морі й не йде в жодне порівняння з тією ж Польщею, де таких таборів уже 19, і планують побудувати нові.

Чи є ризик, що Україна перетвориться на такий собі відстійник для нелегалів із неблагополучних країн?

— Не думаю. Але ми за всяку ціну маємо укріпити свої кордони, щоб нелегали не могли потрапляти на нашу територію. Це першочергове питання національної безпеки.

Що насамперед треба зробити за ці два відведені угодою про реадмісію роки?

— Слід подивитися на питання ширше. Найголовніша проблема в тому, що в нас немає зрозумілої та чіткої імміграційної політики. Треба визначитися: чи запрошувати мігрантів сюди, чи їх не пускати. Зачинятися від світу і вважати міграцію злом чи відкриватися для мешканців інших країн?

ЄС виділить 30 мільйонів доларів на табори для утримання мігрантів

Думаю, що міграцію зупинити не можна — вона обумовлена загальним процесом глобалізації. Люди завжди їхали й будуть їхати в країни, де життя краще. Підіть на найближчий базар, і ви зрозумієте, що питання міграції вже досить актуальне і для України. У нас дуже великий кордон із країнами-членами ЄС, тому завжди ніби магнітом притягуватимемо нелегалів. Треба розуміти, що ми не сховаємося за парканом в умовах глобалізованого світу. Україна з кожним роком стає все привабливішою для мігрантів. Багато залежатиме від пріоритету державної міграційної політики.

Яка модель міграційної політики є для України оптимальною?

— Найкращою є "золота середина" між повністю відкритою та повністю закритою політикою. Наприклад, зараз ми кажемо про необхідність створення нових робочих місць. При цьому в нас є досить велика кількість вакансій на некваліфіковану працю, яку українці вже робити не хочуть. Можливо, саме для такого випадку було б доцільно зробити певні пріоритетні квоти для мешканців країн колишнього СРСР, які мають більше шансів для нормальної інтеграції в українське суспільство. До речі, така практика квотування приїзду людей із конкретних країн є загальноприйнятою і в Україні вона також активно використовується.

Що думаєте про нещодавно ухвалене Кабміном рішення про обов"язкове грошове забезпечення тих, хто в"їжджає в Україну?

— Рішення позитивне. Нагадаю, що згідно з ним іноземці визначених урядом країн мають при в"їзді в Україну підтвердити наявність у себе коштів у 20-кратному розмірі від прожиткового мінімуму — це близько 2 тисяч доларів. Причиною урядового рішення є цьогорічна ратифікація тої самої Угоди про спрощення візового режиму та реадмісію з ЄС. Це має допомогти на порядок зменшити потік нелегальних мігрантів через наші кордони. Бо дасть абсолютно легальне підґрунтя для відмови на в"їзд особам, що не мають відповідного грошового забезпечення, і тому є потенційними нелегальними іммігрантами.

Цей крок є елементарно вигідним для держави. Хтось із території України незаконно потрапляє на територію ЄС, його там затримують і депортують назад до нас. Найчастіше в нього немає грошей на задоволення будь-яких своїх потреб, хоча б на квиток до своєї країни. Гроші доводиться брати з державної кишені. Тепер же кошти, які за новими правилами зобов"язані мати при собі іноземні громадяни, будуть у разі спроби незаконного перетину кордону використовуватися для покриття витрат з їхнього утримання й депортації. Вимога декларування грошей на перебування в країні широко використовується в світі — наприклад, її застосовують Угорщина, Польща, Литва тощо. І справді: як можна пускати на свою територію людину, яка елементарно не знає, на що житиме? Чи в нас не вистачає своїх бомжів? Якщо в неї особисто немає коштів, то тоді вона має назвати людину або організацію, яка платитиме за її перебування на нашій території.

Зараз ви читаєте новину «"Україна стає все привабливішою для мігрантів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути