Ексклюзиви
четвер, 26 березня 2020 07:35

Україна просить Міжнародний валютний фонд подвоїти допомогу

— На боротьбу з коронавірусом чекаємо додаткову допомогу у розмірі майже 4 мільярдів доларів. Обговорюємо ці розрахунки з Міжнародним валютним фондом. Ідеться про закупівлю засобів захисту, фінансування медицини й додаткову оплату лікарям, — каже заступниця голови Офіса президента 35-річна Юлія Ковалів 23 березня.

— Розробляємо пакет законопроєктів про підтримку бізнесу в період боротьби з коронавірусом. Зміни до Трудового кодексу і трудових відносин, щоб легалізувати віддалене місце роботи й індивідуальний графік. Пакет законів обійдеться бюджету в 10 мільярдів гривень.

Наприкінці минулого року МВФ та український уряд попередньо домовилися про трирічну програму фінансування на $5,5 млрд. Проте договір досі не затвердило керівництво Фонду й виконавчий комітет.

— Міжнародний валютний фонд виходить із нової реальності. Розуміє, що 5,5 мільярда доларів для України сьогодні буде замало, — говорить інвестиційний банкір Сергій Фурса, 37 років. — Попередня програма була досить легка. Передбачала, що гроші Фонду підуть у резерв, а Україна зможе залучити кошти із зовнішніх ринків. Через економічну кризу ми не можемо це зробити, тому потребуємо збільшення програми підтримки.

Можемо кредитуватися тільки в офіційних установах — МВФ, Європейському та Світовому банках. Проте останні не дадуть нам траншу без програми співпраці з МВФ. Вона — сигнал для всіх інших, що нам можна давати гроші.

Фонд готовий це зробити. Зараз усе залежить від нашої влади. Ключова вимога — прийняти так званий антиколомойський закон про неповернення націоналізованих банків колишнім власникам. Саме Ігор Валерійович стоїть між нашою державою й новою програмою підтримки. Якщо її не буде, нас чекає дефолт або російські гроші. Проте жоден адекватний політик не запропонує останнього. Тому Україні будь-що треба добитися нової програми від МВФ.

Кабінет міністрів вніс у Верховну Раду 24 березня законопроєкт про неповернення націоналізованих банків колишнім власникам.

Автори пропонують доповнити Кодекс адміністративного судочинства положенням про те, що суд не може приймати рішення, які заважатимуть виведенню неплатоспроможного банку з ринку.

Зараз ви читаєте новину «Україна просить Міжнародний валютний фонд подвоїти допомогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути