Ексклюзиви
пʼятниця, 16 листопада 2018 07:15

Україна може проявитися в нових військових силах Європи

— Сполучені Штати — наш історичний союзник. Так буде й надалі. Але бути союзником — не означає бути васалом. Ми не повинні залежати від них у військовій сфері, — каже президент Франції 40-річний Еммануель Макрон в інтерв'ю 15 листопада.

Кількома днями раніше заявив:

— Президент Дональд Трамп оголосив про зупинення договору про роззброєння (йдеться про вихід США з угоди щодо ядерного арсеналу від 1987 року. Забороняє виробляти, випробовувати, розгортати балістичні та крилаті ракети середньої і малої дальності. Москва порушує угоду з 2013-го, стверджує Вашингтон. — ГПУ). Хто є головною жертвою? Європа. Ми повинні захистити себе від Китаю, Росії і навіть від самих Сполучених Штатів.

Європейським країнам необхідна власна армія, щоб вирішувати проблеми самостійно і не залежати від допомоги Вашингтона. На периферії Європи виникають труднощі з безпекою. Часто їм потрібна допомога саме США. Я вірю в суверенітет Європи. У деяких сферах ми занадто сильно залежали від Штатів.

— Дуже образливо, — говорить Дональд Трамп, 72 роки. — Європа мала б спершу заплатити справедливу частку в Північноатлантичному альянсі, який США значною мірою субсидують.

Еммануель Макрон торік запропонував створити спільні оборонний бюджет Європейського Союзу й сили реагування. А також загальноєвропейське розвідувальне агентство.

— Європа дійсно критично залежна від Америки в питанні безпеки, — каже експерт із міжнародних відносин Микола Бєлєсков, 25 років. — ЄС не має ударного озброєння. У нього суттєві проблеми з транспортною авіацією. Миротворчу місію в Африці, де треба боротися з місцевими племенами, Європа може провести сама. Але в інтенсивній війні на європейському континенті без підтримки США буде важко.

Прагнення Вашингтона вийти з угоди про ядерне озброєння справді ставить під загрозу насамперед європейські країни. Російські ракети можуть загрожувати Америці, лише якщо їх розмістять на Чукотці. А до Європи вони долетять просто.

Реалізувати ідею європейських військових сил можна двома шляхами. Макрон пропонує міжурядову співпрацю європейських країн. Кожна держава має свої збройні сили та координує дії з іншими. Це простий і реалістичний варіант. Другий — створення єдиної європейської армії. Формування генштабу ЄС. Передання повноважень щодо безпеки новим міжнаціональним органам. Жоден уряд на це не піде.

Україна здатна проявитися в нових військових силах Європи. Наприклад, можемо надавати транспортну авіацію. Але на ситуацію на Донбасі це суттєво не вплине.

Зараз ви читаєте новину «Україна може проявитися в нових військових силах Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути