середа, 11 квітня 2018 00:15

Українці можуть жити значно довше

Життя мого батька не було цукром. Досить згадати чотири роки на фронті рядовим сапером і шлях від Сталінграда до Відня, який подолав пішки. Але він живий, йому 96.

Мама померла кілька років тому у віці 86-ти. Останні десять у неї був рак. Але померла не від нього. Просто на організм, ослаблений черговим курсом лікування, напав агресивний вірус. Серце не витримало.

Батьки не походять із сімей довгожителів. Ті з бабусь і дідусів, яких не вбили на війні і в Голокост, померли досить рано. Мої ж не продовжили цієї "традиції" з єдиної причини: я їх вивіз близько 30 років тому в Ізраїль. Там далеко не доброзичливий клімат, але відмінна медицина. Знаю масу інших прикладів: українці похилого віку, яких вивозять у розвинені країни, живуть там значно довше.

Головна причина найнижчої в Європі тривалості життя наших людей — жахлива медицина. Розділіть медичний бюджет країни на кількість її населення й порівняйте з аналогічним показником будь-якої європейської держави, і зрозумієте: чудес не буває.

Але навіть жебрацький український бюджет на медицину можна використовувати значно раціональніше. Замість того, щоб утримувати 10 будівель лікарень, краще залишити три. А на вивільнені кошти купити обладнання, ліки й підвищити зар­плати персоналу. Так, доведеться забути про прийоми лікарів-фахівців через будь-який "чих". Так, не можна буде отримати негайну госпіталізацію, крім термінових випадків, де є небезпека для життя. Так, лікарі перестануть ходити по домівках, якщо виклик не стосується невідкладної допомоги чи приватної страховки. Але можна буде надавати кожному гарантований пакет медичних послуг. І він збільшуватиметься в міру зростання економіки. Це шлях усього цивілізованого світу. І не потрібно винаходити велосипед.

Тільки в мозку людини-совка може жити пропагандистська ілюзія "безкоштовної" медицини. Насправді, це дорога галузь, яку суспільство має оплачувати. Мова йде про бюджет, що ми оплачуємо своїми податками чи страховими внесками. І що бідніша держава, то раціо­нальніше вона повинна витрачати цей бюджет.

Ось і вся суть медичної реформи виконувачки обов'язків міністра охорони здоров'я Уляни Супрун.

Звичайно, є чимало людей, яким такі зміни — кістка в горлі. Саме вони під популістськими гаслами заважають і заважатимуть їй. Через свій шкурний інтерес. Можете їх підтримати й довести тривалість життя українців до африканських значень. Або подумати про своїх стареньких. І не тільки про них.

Зараз ви читаєте новину «Українці можуть жити значно довше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути