Ексклюзиви
вівторок, 11 вересня 2018 00:45

У зміни на краще після президентських виборів вірить третина громадян

70% українців планують узяти участь у виборах президента. Однак в їхню чесність вірить лише кожен п'ятий. Такі результати опитування Фонду демократичних ініціатив імені Ілька Кучеріва й Центру Разумкова, яке провели з 16 по 22 серпня.

Майже 18% українців віддали б голоси за лідера партії "Батьківщина" Юлію Тимошенко, якби наступної неділі відбувалися вибори. Другу сходинку займає екс-міністр оборони Анатолій Гриценко — 8,5%. Далі в рейтингу — чинний президент Петро Порошенко — 8% і лідер партії "За життя" Вадим Рабінович — 7%. Голова "Опозиційного блоку" Юрій Бойко, комік Володимир Зеленський, лідер Радикальної партії Олег Ляшко та музикант Святослав Вакарчук мають по 6%.

У зміни на краще після президентських виборів вірить третина громадян. Майже стільки ж упевнені, що нічого не зміниться. 11% прогнозують погіршення.

Президентські вибори відбудуться в березні 2019 року.

— Визначились ще не всі кандидати. Тому жодних гарантій теперішні президентські рейтинги не дають. Наприклад, підтримка Порошенка залежить від того, чи піде Вакарчук на вибори. У них перетинаються електоральні кола, — говорить політолог Олександр Палій, 43 роки.

— Швидше за все, у другому турі зустрінуться Порошенко і Тимошенко. Однак перемога Петра Олексійовича точно небажана для Кремля. До нього є багато питань, але його політика найбільш суміжна з національними інтересами.

Юлія Тимошенко — прихильниця корупційних схем та популістичного управління. У 2007–2010 ро­ках, коли була прем'єром, економіка України впала на 15 відсотків. Є велика вірогідність, що знову поверне нас до паливного диктату Росії.

Турбує, що проросійські кандидати Бойко і Рабінович — у п'ятірці лідерів. Можливо, хтось із них вийде в другий тур. Багато українців дозволили задурити собі голову. Це свідчить про занепад політичної грамотності серед населення.

Відверто проросійський кандидат навряд зможе виграти вибори. Проте можлива перемога людини у вишиванці, яка готова продаватись. Такий тип політиків ще небезпечніший. Від них не знаєш, чого очікувати. В Януковича свого часу було повно проукраїнських промов.

Зараз ви читаєте новину «У зміни на краще після президентських виборів вірить третина громадян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути