Ексклюзиви
пʼятниця, 12 жовтня 2018 06:40

"У неділю піду на цвинтар до загиблих побратимів"

14 жовтня відзначатимемо День захисника України. Свято запроваджено указом президента 2014-го. Із 1999 року на Покрову — ще й День українського козацтва. А 14 жовтня 1942-го створили Українську повстанську армію.

Запитуємо, чим був день 14 жовтня до війни і чим є зараз?

Олександр СОСНИЦЬКИЙ, 47 років, доброволець, підприємець:

— Раніше це свято шанували, але з довгого ряду традиційних. А стало особливим і сімейним. До війни було весело, драйвово, шароварно. А зараз це — зібраність, пам'ять, гордість за наших, честь. Лише серед найближчих друзів у мене троє — учасників бойових дій. Також є велика сім'я тих, із ким служив. Цього дня побачуся з побратимами. Обговоримо справи у Збройних силах. Згадаємо кого треба. Трохи вип'ємо.

Михайло БАСАРАБ, 41 рік, політолог:

— Війна і Революція гідності не змінили мого ставлення до 14 жовтня. Але мобілізували українське суспільство. Дві третини населення є патріотично налаштованими. Понад 50 відсотків позитивно ставляться до визнання Української повстанської армії, показало опитування соціологічної групи "Рейтинг". Стільки ж добре сприймають День захисника України й налаштовані до збройного спротиву агресорові.

14 жовтня сім'єю відвідуємо музеї чи поховання наших військових. У цей день можна сходити в госпіталь до поранених захисників.

Максим МУЗИКА, 39 років, доброволець:

— Наше суспільство розшароване. Є люди, які переймаються подіями на Донбасі, допомогою армії чи брали участь у війні. Вони до Дня захисника України ставляться з великою повагою. Але й байдужих вистачає.

Для мене це — свято тих, хто не повернувся. У неділю піду на цвинтар до загиблих побратимів.

Андрій КОКОТЮХА, 47 років, письменник:

— Захисники нашої держави — на фронті. Але ними є й ті, хто, наприклад, домагається закриття проросійських пропагандистських телеканалів і сайтів, газети "Вести". День захисника має поширюватися не лише на Збройні сили, а й на всіх свідомих громадян. Кожен на своєму місці має робити так, щоб Україна почувалася захищеною.

Зараз ви читаєте новину «"У неділю піду на цвинтар до загиблих побратимів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути