Ексклюзиви
четвер, 17 лютого 2011 04:00

У Молдові вільно купують зброю

 

Сім відсотків українців мають вогнепальну зброю. Так вважають експерти щорічника "Огляд стрілецької зброї", який видає швейцарський Інститут міжнародних відносин і розвитку. Під час дослідження не врахували озброєння представників силових структур.

— Сім "стволів" на сотню — цифра дуже приблизна, — каже президент Української федерації професіоналів безпеки Сергій Шабовта, 55 років. — На озброєнні в українців близько 700 тисяч "стволів". Тобто сім штук на 450 людей. Насамперед це мисливська зброя — для професійного спорту і розваги. Умови її придбання, обліку та зберігання дуже жорсткі. Можливо, швейцарські експерти врахували кількість травматичної зброї. Скільки її на руках — у нас статистики немає.

Доступ до зброї — це право людини. Але суспільство має бути зрілим і внутрішньо неконфліктним, щоби позитивно сприймати цю демократичну свободу. В Молдові, скажімо, дозвіл купувати зброю не привів до проблем національного масштабу. Як із цим буде в нас — невідомо. Але якість безпеки значно зросла б, якби принаймні охоронним підприємствам дозволили вільно купувати травматичну зброю.

Є також колізії з володінням зброєю. Наприклад, із 2002-го місцеві адміністрації можуть утворювати громадські формування з охорони громадського порядку й державного кордону. Людина вступає в таке формування, купує травматичну зброю, а завтра йде геть. Як позбавити цю особу права володіти зброєю та вилучити її — закон не прописує.

Зараз ви читаєте новину «У Молдові вільно купують зброю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути