Ексклюзиви
вівторок, 09 вересня 2008 17:29

У Франції стане невигідно бути безробітним

Нинішньої осені Франція скасовує виплати мінімального прожиткового ресурсу та допомоги самотнім батькам. Натомість будуть запроваджені заохочувальні доплати до маленької зарплатні. Таким чином намагаються заохотити безробітних повернутися на ринок праці.

Прибиральники та санітари, допоміжний персонал і листоноші... На французькому ринку вільні місця на ці та інші низькооплачувані роботи завжди є. Поза тим, безробіття традиційно залишається високим. Люди вважають за краще роками животіти за рахунок скромних державних субсидій, хоча є можливість працювати. Нинішній французький уряд знайшов кілька пояснень цієї зовні нелогічної ситуації.

По-перше, частині безробітних досі було простіше виживати на субсидії. Нехай на мінімальну допомогу в 440 євро в дорогій країні не розживешся, але й клопоту із витратами на няню дітям або щоденний транспорт немає. Злиденно, але звично, без стресів і сюрпризів.

По-друге, навіть неповна офіційна ставка автоматично позбавляла тих пільг і доплат, які існують для найбідніших. Із фінансової точки зору часто було вигідніше залишатися вдома, ніж наприкінці місяця обраховувати збитки.

Третя причина — ставлення суспільства. Ті, в кого опустилися руки, потім роками не наважувалися випробувати себе на ринку праці знову. Брак успіху став чимось подібним до недоброї хвороби, яку краще ховати від сторонніх очей.

На мінімальну допомогу в 440 євро в дорогій країні не розживешся

Таку ситуацію постійно критикували, але тривала вона десятки років. Доки напередодні останніх президентських виборів соціологи не виявили поширення зовсім інших настроїв. Зокрема, активного невдоволення середнього класу високими податками, які доводиться сплачувати на допомогу безробітним без жодної надії поліпшити ситуацію.

Із соціологічних висновків нібито й народилося популярне виборче гасло Ніколя Саркозі: "Більше працювати, щоб більше заробляти". Ішлося, як запевняє нинішній президент, не тільки про фанатів цілодобового робочого дня. Можливість більше заробляти мусила з"явитися й для тих, хто давно нічого не заробляв, а лише отримував.

Допомога з активної солідарності — таку назву матиме нова соціально-оздоровча субсидія, тобто доплати до маленьких зарплат. Уряд попередив, що в перші роки новація обійдеться державі трохи дорожче, ніж коштувало утримання "хронічних" безробітних. Але нововведення має довгострокову мету. Навіть найскромніша праця набуває нової соціальної вартості й політичного змісту. Держава сподівається відновити престиж саме зароблених, а не подарованих грошей.

Зараз ви читаєте новину «У Франції стане невигідно бути безробітним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути