вівторок, 11 грудня 2018 07:30

"Треба знищити промосковську обрядову традицію"

Предстоятель Російської православної церкви в Україні Онуфрій втратить титул митрополита Київського. Це станеться після обрання глави Помісної церкви на об'єднавчому соборі 15 грудня. Днями митрополит Переяслав-Хмельницький Московського патріархату Олександр Драбинко опублікував лист ­Вселенського патріарха Варфоломія до Онуфрія. Пояснив, чому українській церкві надають автокефалію. І закликав взяти участь у соборі. Послання датується 12 жовтня.

"Синод (Константинопольського патріархату. — ГПУ) прийняв до уваги прохання кліриків і мирян щодо незалежності благословенної української землі, — написав у листі Вселенський патріарх Варфоломій, 78 років. — Як суверен­на держава вона мала за мету вилікувати розколи та розділення. Сестринська церква Москви не змогла принести їм зцілення. Тому ми одностайно вирішили дарувати статус незалежної внутрішньої структури, тобто автокефалію, Українській державі.

Ми хотіли довести до вашого відома ці рішення Матері Церкви через призначених до Києва екзархів. Але ви відмовилися взаємодіяти. Після виборів предстоятеля Української церкви ви не зможете носити титул митрополита Київського, котрий тримаєте зараз у порушення офіційних документів 1686 року.

Історична Київська митрополія та її церковні єпархії на території України переходять до канонічного статусу, тобто у стан повної належності до нашого Апостольського та Патріаршого Вселенського Престолу".

— Вселенський патріарх дав зрозуміти Онуфрію, що він не носитиме титул митрополита Київського після об'єднавчого собору. Це позитивний знак, — говорить релігієзнавець 51-річний Олександр Саган.

— Варфоломій укотре підкреслює, що Україна не є територією впливу Російської православної церкви. Московський патріархат має змінити титул свого керівника. Всі ­чудово розуміють, що він ніколи не був реально Київським митрополитом, адже ­відстоював інтереси ворожої держави.

Він точно не заявлятиме претензії та посаду предстоятеля нової помісної церкви, на собор не прийде. Підтримати автокефалію зможе тільки за умови, що на собор прийдуть усі представники Московського патріархату. І спробують очолити процес. Але цього не станеться.

Після об'єднавчого собору деякі громади залишаться у складі МП. Він і далі існуватиме. Перетвориться на Російську митрополію або екзархат.

Константинополь добивається, щоб вибори предстоятеля були чесними. Це буде змагання особистостей, програм, бачення майбутнього церкви. Українська помісна потребує лідера, який проведе кардинальні реформи. Знищить промосковську обрядову традицію та освіту. Допоможе повернути справжні українські традиції православ'я. Є багато питань щодо фінансування. Як розподілятимуться кошти. Тож посада предстоятеля, тим паче першого, дуже відповідальна. Важливо, щоб її посіла сильна людина, яка зможе будувати українську незалежну церкву.

Вселенський патріарх Варфоломій розіслав ієрархам українських православних церков листи-запрошення на участь в об'єднавчому соборі. У документі пояснюється процедура виборів предстоятеля. Цього листа у "Фейсбуку" опублікував Олександр Драбинко. Його, як і решту, на собор запросили разом із одним кліриком та одним монахом або мирянином.

Кожен український ієрарх, незалежно від церкви, матиме можливість взяти з собою на собор ще двох людей. Вони теж матимуть право голосу, повідомило видання ­Бі-Бі-Сі, посилаючись на джерело в Константинополі. Спочатку, мовляв, голосуватимуть усі — ієрархи, запрошені ними миряни, клірики та монахи. З ­кандидатів у предстоятелі визначать трьох. А з-поміж них обиратимуть уже тільки архієреї.

Представником Вселенського патріарха на соборі буде митрополит Галльський Еммануїл, якого називають куратором українського питання в ­Константинополі. Присутній буде і президент Петро ­Порошенко.

Архієреї Української православної церкви Київського патріархату вирішили 13 грудня провести свій собор, щоб підготуватися до Об'єднавчого.

— Право голосу на Об'єднавчому зібранні повинні мати лише ієрархи — члени собору, — зазначив прес-секретар УПЦ КП Євстратій Зоря. — Присутність духовенства, чернецтва та мирян можлива лише без вирішального голосу.

Один учасник собору може віддати голос одному кандидатові.

Онуфрій "не благословив" духовенство МП на участь у соборі, фактично заборонив її. Прес-служба Російської церкви в Україні повідомила, що низка єпископів, у тому числі й очільник Московського патріархату, отримавши запрошення на об'єднавчий захід від патріарха Варфоломія, відправили його назад до Стамбулу.

Зараз ви читаєте новину «"Треба знищити промосковську обрядову традицію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути