Ексклюзиви
четвер, 21 січня 2010 18:59

"Той, хто програє, має отримати певну компенсацію"

Імовірні сценарії розвитку ситуації після другого туру коментує 51-річний Володимир Фесенко, керівник Центру політичних досліджень "Пента".


Янукович перемагає з відчутною перевагою

— У другому турі Тимошенко трохи додасть. Тому розрив не буде надто великим — 5–6 відсотків. Але і в цьому разі Юлія Володимирівна буде оскаржувати результат через суд, звинувачуючи суперника в масових фальсифікаціях. Однак команді Януковича вдасться захистити свою перемогу і в суді, і в Центрвиборчкомі.


Янукович перемагає з відривом у межах 1 відсотка

— Це найскладніший сценарій, бо у виборця виникне сумнів у чесній перемозі одного з кандидатів. Відсоток — це близько 200 тисяч голосів. Це чисельність виборців в одному виборчому окрузі. Тому можна оскаржити результати не в цілому по Україні, а по окремих округах чи десятках дільниць. Будуть скарги, конфлікти екзит-полів, судові позови. Доведеться шукати компроміс. Хоча, враховуючи те, що Янукович має вплив на більшість членів ЦВК і нейтралізував ситуацію у Вищому адміністративному суді, його й оголосять президентом. Можливо, будуть домовленості, що Тимошенко залишиться прем"єром.


Тимошенко перемагає з мінімальною перевагою

— Якщо навіть це буде зафіксовано більшістю екзит-полів і підтверджено Центрвиборчкомом, все одно не уникнути конфліктів і оскаржень результатів у округах. І теж доведеться йти на політико-правовий компроміс.  Той, хто програє, має отримати певну компенсацію — посади у вищих ешелонах влади. Результатом компромісу може бути домовленість про дострокові парламентські вибори. Якщо розрив буде мінімальний, може постати питання про переголосування або перерахунок голосів по спірних дільницях із залученням міжнародних спостерігачів.

Президента оберуть юридично правильно, але у суспільстві виникне недовіра

Тимошенко знімає свою кандидатуру на користь Тігіпка

— Це малоймовірно, бо не вписується у модель поведінки Юлії Тимошенко. Хоч прем"єрка здатна на нестандартні дії, але передусім вона — боєць. Тим паче, що шанси виграти в неї є. Вийти з перегонів на користь іншого кандидата означатиме, що вона не вірить у свою перемогу. Це буде її політичним програшем. Навпаки, Тимошенко переконуватиме Тігіпка, щоб він її підтримав в обмін на якісь компенсації.


Президент Віктор Ющенко оголошує надзвичайний стан, другий тур не проводиться

— Найменш вірогідний сценарій. Я не виключаю, що Ющенко спробує стати гравцем, посередником після другого туру, коли між кандидатами виникне дуже серйозний конфлікт. Якщо почнуться зіткнення прихильників, бійки чи акції громадянської непокори, президент може ввести надзвичайний стан на окремих територіях. Але в усій країні — нереально. На це не підуть Янукович і Тимошенко, а Верховна Рада не дасть згоди. Продовження повноважень чинного президента не підтримають ані політичні сили, ні суспільство.


Більшість виборців не підтримують жодного кандидата

— Суто теоретичний варіант, бо кого тоді вважати обраним президентом? Проте закон пропонує вважати переможцем виборів того кандидата, який одержав більшу кількість голосів виборців. Тобто, президента оберуть юридично правильно, але у суспільстві виникне недовіра, яка потягне за собою перегляд законодавства і нові вибори.

Начальник організаційного відділу ЦВК Микола Дондик, 62 роки, в коментарі "ГПУ" зазначає, що у випадку, коли у другому турі голосування кандидатів не підтримає більшість виборців, можливе призначення нових виборів.

Зараз ви читаєте новину «"Той, хто програє, має отримати певну компенсацію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути