Ексклюзиви
четвер, 12 червня 2008 18:24

"Тимошенко загнали в пастку"

"Тимошенко загнали в пастку"

Цього тижня народні депутати від БЮТу Ігор Рибаков та від НУ-НС Юрій Бут написали заяви про вихід зі складу коаліції. Тепер у ній залишилося 225 депутатів — уже не більшість у парламенті. Ходять чутки про те, що втрати коаліції можуть збільшитися.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, 51 рік, вважає, що ситуація спричинена недосконалістю структури вітчизняної політичної системи.

Хто чи що стоїть за виходом Рибакова і Бута з коаліції?

— По-перше, якби у коаліції був більший запас голосів, то такий сценарій не спрацював би. Нині більшість існує юридично, але не політично. По-друге, якби в партіях були професійні політики, а не бізнесмени, то такий крок для них означав би кінець політичної кар"єри. Тому за цим стоїть недосконалість конструкції політичної системи, жорстка прив"язка коаліції до більшості конституційного складу парламенту — 226 голосів. В деяких інших країнах такої норми немає.

Який сенс у демарші цих двох нардепів?

— Падає тінь на БЮТ і "Народну самооборону". Вони ж звинувачували інших у тому, що в їхніх списках — самі бізнесмени. Якщо хтось хоче зруйнувати коаліцію, то робиться це красиво. Бо до цього не долучаються ні "Наша Україна", ні "Єдиний центр".

А сенс цього в тому, що коаліція формально існуватиме, але не зможе результативно голосувати. Тобто парламент переходить на режим ситуативної більшості. А від цього недалеко до зміни формату Кабміну: від коаліційного — на уряд національного консенсусу.

Коаліційний експеримент в Україні покаже свою неефективність. Скажімо, стане непотрібним формувати замість цієї коаліції іншу — широку, ідея якої непопулярна серед значної частини виборців і політичних кіл.

Чи не домагатиметься через це Тимошенко дострокових  парламентських виборів?

— Якщо коаліція формально існуватиме, то підстав для цього не буде.

Тимошенко загнали в пастку. Іти у відставку — значить дати привід своїм опонентам звинуватити її в ухилянні від вирішення проблем. Говоритимуть, що вона не впоралася. Втім, якщо ж Тимошенко залишиться, не маючи підтримки в парламенті, то зробити нічого не зможе. Бо потрібні уряду закони не ухвалюватимуть.

Чи продовжиться вихід депутатів із коаліції?

— Гадаю, на певний час процес заморозять. Згодом продовжать для того, щоб усім стало зрозуміло: потрібно переходити на безкоаліційний формат роботи парламенту. Коаліцію формально не розпускатимуть. Секретаріат президента весь час змушує Тимошенко діяти не самостійно, а спиратися на парламент, домовлятися. Щоб це був уряд не прем"єрської, а парламентської республіки. Можливо, це й на краще. Бо для України коаліційна модель не є доцільною і перспективною.

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко загнали в пастку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути