Ексклюзиви
середа, 02 квітня 2008 17:56

Тимошенко не дає грошей для переходу на контрактну армію

Першого квітня в країні стартувала чергова кампанія з призову на строкову службу. А напередодні міністр оборони Юрій Єхануров розповідав про 100 днів роботи на нинішній посаді. Виходило якось песимістично.

Причина — армія не отримала додаткових 7,5 млрд грн, на які так сподівався міністр. А за таких умов неможливо здійснити реформи. Зокрема, під сумнівом і вчасний перехід армії на контракт.

Здавалося б, військо має підтримку президента Віктора Ющенка та розуміння прем"єра Юлії Тимошенко. Юрій Єхануров став наступником Анатолія Гриценка за умов нормального фінансування очолюваного ним відомства. Новий міністр розгорнув потужну інформаційну кампанію, головним посланням якої було — контрактна армія не може бути безкоштовною. Втім, попередник Єханурова теж про це говорив. Але не так активно, бо був в опозиції до уряду Януковича, в якому працював. Гриценко добре розумів, що немає сенсу просити багато грошей. Він намагався зробити для армії максимум за мінімальний кошт.

Кабмін погодився на 2,1 мільярда гривень

Зовсім інша ситуація в Єханурова. Його намагання отримати "адекватне фінансування" для армії збігаються із передвиборними обіцянками Юлії Тимошенко — 2008 року повністю перевести військо на контракт та  відмовитися від призову. То були привабливі плани, вони додали Тимошенко багато прихильників. Але схоже, зараз ця тема для прем"єрки вже не така актуальна. Уряд навіть не хоче давати додаткове на це фінансування, на якому наполягає президент Ющенко. Кабмін погодився на 2,1 млрд грн. Цих грошей вистачить лише на харчування та грошове забезпечення контрактників — але буде замало, щоб якісно провести намічені реформи, переоснастити Збройні сили та набрати на контрактну службу досить людей. Навіть ідея Міноборони щодо законодавчого закріплення за контрактниками привілеїв, таких як вступ поза конкурсом до вищих навчальних закладів і навчання на бюджеті для тих, хто відслужить за контрактом два роки, ситуацію не врятує.

Отже, вибити у "спонсора" гроші під проект контрактної армії поки що Юрію Єханурову не вдалося. А згодом, можливо, і його роботу визнають незадовільною — так само, як колись Анатолія Гриценка. А все через гроші, яких армії постійно недоплачують.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко не дає грошей для переходу на контрактну армію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути