Ексклюзиви
середа, 23 серпня 2017 00:30

Священики Московського патріархату можуть бути капеланами

Я противник Української православної церкви Московського патріархату як інституції.

Я знаю прекрасних патріотичних людей серед священнослужителів і прихожан УПЦ МП. Але Московський патріархат назагал, із позиції українського патріотизму, це — організація шкідлива й ворожа.

Та я категорично не сприймаю заборону священикам УПЦ МП служити капеланами в Національній гвардії. Чи може Нацгвардія в особі міністра внутрішніх справ Арсена Авакова відмовитися і від військовослужбовців, які є прихожанами Московського патріархату? Навряд.

Питання це мають вирішувати на принципово іншому рівні. До війни я погодився б із тими, хто виступали проти втручання держави до створення єдиної православної церкви в Україні, проти штучного прискорення процесів об'єднання. Але тепер все інакше.

Заборонити УПЦ МП не можна. Це не вийде без шкідливого рейваху, який нейтралізує будь-які позитивні сторони такого рішення. Тому потрібно створювати нову православну церкву, шляхом об'єднання існуючих. І держава мала би організувати цей процес.

Незадоволені з'являться і в цьому випадку. Але це вже буде інша історія — про протидію церковних розкольників та агентури Москви канонічній та офіційно зареєстрованій новій церковній інституції.

Влітку 2014 року вели переговори про можливість мого працевлаштування в Адміністрації президента України. Я пропонував в якості радника взятися за організацію процесу створення єдиної православної церкви. Попереджав співрозмовника з АП, що перед виборами буде пізно щось робити — починати слід негайно. Але питання було тоді й залишилося зараз — чи потрібно це Петрові Порошенку й українській владі? Набагато простіше заборонити комусь бути капеланами у війську. Але що це вирішує, окрім збурення громадської думки?

Зараз ви читаєте новину «Священики Московського патріархату можуть бути капеланами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути