Ексклюзиви
середа, 11 квітня 2007 14:40

Суди втягують у політичне протистояння

Указ президента України Віктора Ющенка про дострокові парламентські вибори уже кілька разів призупиняли рішеннями районних судів — Феодосійського міського та Артемівського районного міста Луганська. Усе це додає нинішній політичній кризі ще більшого хаосу. Виходить, що будь-хто може у звичайному суді першої інстанції опротестувати указ глави держави.

— Звертатися до суду з позовом може особа, чиї права порушені, — каже про це голова ради директорів Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, 42 роки. — Я не зовсім розумію, права якої особи порушує указ президента. Тому треба дивитися, як сформульовано ці позови, чи витримана ця вимога.

Експерт також вважає, що загальні суди можуть розглядати указ президента тільки на предмет невідповідності його закону. Але ж указ не суперечить якомусь конкретному закону. Його правомірність перебуває виключно в конституційній площині. А на відповідність Конституції його можна оскаржувати тільки в Конституційному суді.

Виникає ще й питання територіальної підсудності. За місцем проживання позивача можна оскаржувати лише індивідуальні акти, які стосуються конкретної особи. Наприклад, звільнення з роботи, позбавлення приватної власності тощо.

Усе це є політичним рейдерством

— Указ стосується усієї держави, а не когось персонально, — говорить Ігор Коліушко. — Він не є актом індивідуальної дії. Тому навіть коли є всі інші підстави, він має оскаржуватися в Печерський районний суд Києва. А загалом, усе це є політичним рейдерством, — додає про судові рішення щодо указу президента.

Таке судження підтверджує й те, що Феодосійський і Артемівський суди скасували свої рішення невдовзі після їхнього ухвалення. Щоправда, сумнівними судовими інструментами користувалася й інша сторона — не так давно Мукачівський міський суд заборонив Олександрові Морозу підписувати закон про Кабінет Міністрів. Це свідчить про те, що судова гілка влади втягується в політичне протистояння. Президент Віктор Ющенко доручив генпрокурору Олександрові Медведьку провести перевірку законності ухвалення рішення Феодосійським судом.

— Скасування судами власних рішень — це абсурд, — вважає експерт корпорації "Гардарика" Костянтин Матвієнко, 43 роки. — Це свідчить не тільки про політичну чи правову кризу, а й про кризу державності.

Виконання чи невиконання судових ухвал визначається у нас вже не правом і не законом, а "революційною доцільністю", зазначає експерт. Тобто у виграші буде сторона, що має більше сил. Виходом із ситуації може бути перезаснування держави шляхом скликання конституційних зборів чи проведення референдуму щодо державного устрою.

— Після політичних потрясінь насуваються економічні й фінансові, — додає Матвієнко. — Це криза держави — не суспільства. Тому верховним арбітром у суперечці політиків має стати народ.

Зараз ви читаєте новину «Суди втягують у політичне протистояння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути