вівторок, 23 квітня 2019 05:51

Суд визнав націоналізацію Приватбанку незаконною

Окружний адмінсуд Києва задовольнив позов колишнього власника Приватбанку 56-річного Ігоря Коломойського. 18 квітня вирішив, що банк незаконно оголосили неплатоспроможним і націоналізували.

Рішення приймали троє суддів — Ігор Качур, Володимир Келеберда й Віталій Амельохін. Усіх трьох громадський рух "Чесно" вважає недоброчесними через приховування статків в електронних деклараціях.

Рішення суду ще не набуло чинності, заявив Нацбанк. Разом із Кабміном готує апеляцію.

У грудні 2016 року уряд націоналізував Приватбанк. Аби втримати його дієздатним, держава витратила 155 млрд грн на докапіталізацію. Кожному українцю це обійшлося в 3,5 тис. грн, порахували в НБУ.

У травні 2017-го журналісти програми "Схеми" показали, що Приват раніше оформив 110 млрд грн кредитів на понад 30 фірм, більшість із яких були фіктивними. Американська детективна компанія "Кролл" виявила, що до націоналізації банку завдали збитків на $5,5 млрд — 147 млрд грн.

— Подібна авантюра загрожує втратою грошей десяткам мільйонів клієнтів. А країні — дефолтом і новою економічною кризою, — каже президент 53-річний Петро Порошенко після термінового засідання Ради нацбезпеки й оборони 18 квітня. Закликав Службу безпеки та Генпрокуратуру розслідувати правомірність дій суду. Доручив також укомплектувати всі відділення Привату готівкою, щоб не допустити збоїв у роботі.

На рішення суду відреагували міжнародні партнери України.

"Націоналізація та вливання у банк додаткових коштів захистили гроші мільйонів громадян і зміцнило економічне здоров'я країни", — ідеться в повідомленні на сайті посольства США в Україні.

Представництво ЄС в Україні наголосило, що суд повинен уповні використовувати висновки агентства "Кролл", яке проводило аудит 10-річної роботи банку.

— У рішенні суду є політичний підтекст. Очевидно, судді хотіли заслужити лояльне ставлення майбутньої влади, — говорить економіст Андрій Новак, 46 років.

— Апеляція, яка скоріш за все, визнає націоналізацію Привату законною. Навіть якщо цього не станеться, буде звернення в Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй, на який жодним чином не впливає наша політична кон'юнктура. Він точно підтримає Україну і визнає Приватбанк державним.

Націоналізацію проводили за підтримки західних партнерів — Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду. Тоді розуміли, що іншого виходу немає. Банку загрожувала ліквідація. Це сильно вдарило б по банківській системі держави й економіці.

"На даний момент у роботі Приватбанку нічого не зміниться. Немає приводів для паніки. Поки що банк залишається державним і надійним, — пише у "Фейсбуку" інвестиційний банкір Сергій Фурса, 37 років. — Але націоналізація була важливою частиною реформ, що проходили під тиском кредиторів.

Якщо рішення пройде всі судові інстанції і вступить у законну силу, у нас почнуться проблеми. Доведеться відмовитися від позову до Коломойського (у грудні 2017-го вже державний Приватбанк подав позов до Високого суду Лондона. Хоче відсудити в колишніх власників $3 млрд. Британці арештували активи Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова по всьому світу на $2,5 млрд. — ГПУ). Будемо змушені й оплатити йому моральну шкоду (8 квітня в інтерв'ю Ігор Коломойський заявив, що не планує повертати Приватбанк, але хоче $2 млрд відшкодування. — ГПУ), адже він засмутився, коли зник його пилосмок із викачування грошей з країни. Але ключове — таке рішення зруйнує нашу співпрацю з МВФ. І це в роки пікових виплат за зовнішнім боргом. Без Фонду дорога одна — до дефолту. Це — падіння гривні, зростання цін, звільнення з роботи.

Рішення про незаконність націоналізації — це національне приниження. Країну спочатку зґвалтували, а тепер просять вибачитися за це".

Зараз ви читаєте новину «Суд визнав націоналізацію Приватбанку незаконною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути