Ексклюзиви
вівторок, 21 жовтня 2008 15:58

Спекулянтів на ринку медикаментів покарають

Світову економіку охопила фінансова криза. У такій ситуації щодня можна чекати будь-яких неприємних сюрпризів.

Ситуацією намагаються скористатися нечисті на руку підприємці. На ринку палива, попри те, що у світі ціна на нафту стрімко падає, вартість бензину в Україні не надто поспішала донизу. Щоправда, втручання уряду й Антимонопольного комітету дали перші результати, і спекулянти дещо знизили ціни.

Водночас в аптеках раптово суттєво зросли ціни на ліки. Кабінет Міністрів не побачив причин для подорожчання і розпочав жорсткі дії проти спекулянтів. Ситуація на ринку медикаментів стала першим питанням на спеціально зібраному прем"єр-міністром позачерговому засіданні уряду.

— Ми зібралися з вами, щоб відреагувати на певні кризові прояви, які нам сьогодні диктує життя, — звернулася до міністрів Юлія Тимошенко. — Буквально зі вчорашнього дня почалося абсолютно необґрунтоване і ніяк не пояснюване зростання цін на ліки.

Вона повідомила, що Державний комітет із питань ціноутворення перевірив усі аптеки країни й з"ясував: потрібне термінове реагування з боку влади й силових структур.

— Я направила звернення до Генеральної прокуратури, щоб були терміново виявлені винні в тому, що сьогодні ціни на ліки в аптеках необґрунтовано піднялися на 40–70 відсотків. За цим стоять конкретні люди, які, на мій погляд, використовують світову фінансову кризу для того, щоб робити свої брудні справи, — каже прем"єрка.

Якщо протягом трьох днів з"ясують, що націнки більші, виручка буде вилучатися

Ситуація вимагала оперативного реагування уряду. Тому Юлія Тимошенко ще до позачергового засідання зустрілася із постачальниками лікарських засобів і зібрала представників аптечних мереж. Їх попередили: за необґрунтоване підвищення цін доведеться відповідати. Якщо ті, хто стоїть за цією спекуляцією, не отямляться, глава Кабміну пообіцяла назвати їх поіменно.

Водночас уряд зайнявся розробкою механізмів протидії необґрунтованому підвищенню цін. Підготовили кілька документів, першим серед яких є запровадження граничних надбавок, націнок на лікарські засоби. Проект постанови уряду передбачає на певний перелік ліків обмежити надбавки на оптові ціни 10%.

— Це буде основою для того, щоб Податкова адміністрація, Державна комісія по контролю за цінами, Державна комісія по контролю за лікарськими засобами перевірили всі аптеки, — веде далі Тимошенко. — Якщо протягом трьох днів контролю з"ясують, що націнки більші, ніж установлені цією постановою, виручка буде вилучатися. Аптеки закриватимуть — доки не поставлять правильні цінники.

Зараз ви читаєте новину «Спекулянтів на ринку медикаментів покарають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути