понеділок, 20 серпня 2007 17:23

Сотні тисяч киян можуть не проголосувати

Відбувся круглий стіл під назвою "Особливості організації та проведення позачергових виборів народних депутатів у місті Києві". Політики зібралися, аби обговорити актуальні питання організації та проведення позачергових виборів у столиці. Під час дискусії з"ясувалося, що кілька сотень тисяч киян не зможуть скористатися своїм конституційним правом обирати.

Організував круглий стіл Комітет виборців України за підтримки Шевченківської районної держадміністрації міста Києва. З"ясувалося, що проблем багато, і вирішити їх можна лише за умови грамотної та відповідальної роботи влади на місцях.

Одне з найболючіших питань: після відміни відкріпних талонів кілька сотень тисяч киян без офіційної реєстрації не зможуть проголосувати на виборах 30 вересня. На думку голови Шевченківської райдержадміністрації та п"ятого номера у списку Блока Литвина Віктора Пилипишина, 46 років, необхідно активно роз"яснювати людям ситуацію й наполегливо просити поміркувати над тим, де та як вони зможуть реалізувати своє конституційне право голосувати. А взяти участь у виборах кияни хочуть. За даними, що навів голова правління Центра соціологічних та політологічних досліджень "Соцвимір" Сергій Таран, у голосуванні планують брати участь понад 90% жителів столиці. При цьому кияни налаштовані дуже критично до того, що відбувається у країні. Майже дві третини з них переконані, що політична ситуація в Україні розвивається у неправильному напрямі.

Віктор Пилипишин звернув також увагу на ще одну проблему: досі не досить якісно організована співпраця груп з обліку виборців. Їм слід активніше працювати з органами внутрішніх справ та ЖЕКами.

— Усі пам"ятають, скільки плутанини було на минулих виборах із цими списками. Люди, які хотіли проголосувати, стояли в кілометрових чергах у судах. Така ситуація не повинна повторитися, — наголошує голова Шевченківської райдержадміністрації.

Із ним погоджуються й інші учасники круглого столу — представники різних політичних партій. Зокрема голова київського міського штабу блоку "Наша Україна—Народна самооборона" Микола Катеринчук та голова міського штабу Партії регіонів Василь Горбаль.

Ще один момент, який хвилює політологів та експертів — формування окружних виборчих комісій.

Люди не хочуть там працювати, бо мало платять. Віктор Пилипишин переконаний, що недостатнє фінансування виборчих комісій може суттєво позначитися на їхній роботі.

— За тої зарплати, яку пропонують, і за того матеріального забезпечення, яке мають надати, у нас буде дуже серйозна проблема з якістю дільничних комісій, — вважає він.

На цьому перелік проблем не закінчується. Основний тягар із фінансування виборчої кампанії лягає на районні бюджети. Але ж надані районам згідно з законом гроші практично не вирішують питання матеріального забезпечення проведення голосування. От і виходить, що навіть у Шевченківському районі — а це чи не найблагополучніший район Києва — змушені витрачати на вибори кошти, передбачені на ремонт доріг, шкіл, дитячих садків. Проте у Комітеті виборців України впевнені, що, незважаючи на всі болючі питання, Шевченківський район, де пліч-о-пліч працюють представники Блоку Литвина, БЮТ, СПУ, стане взірцем організації та проведення виборів.

Зараз ви читаєте новину «Сотні тисяч киян можуть не проголосувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути