Ексклюзиви
середа, 11 червня 2008 17:55

Соромно за Миколу Катеринчука

Депутати Київради від блоку Миколи Катеринчука зіграли головну роль в обранні секретарем ради і заступником міського голови Олеся Довгого з Блоку Черновецького. Хоча лідер блоку виступав проти цього і навіть зачинив був своїх соратників у кабінеті — щоб не проголосували.

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький, 31 рік, вважає поведінку депутатів з блоку Катеринчука цілком прогнозованою. Адже в прохідній частині виборчого списку блоку були переважно особи, пов"язані із командою Леоніда Черновецького бізнесом. Експерта дивують лише їхні поспішність і цинізм.

— Катеринчук не настільки наївний, щоб не розуміти: зобов"язання його висуванців перед ним закінчилися на другий день після виборів, — каже Голобуцький. — Цей випадок ще раз наочно показав, як формуються партійні списки.

За Олеся Довгого проголосували 62 депутати — усього їх у Київраді 120. Олексій Голобуцький прогнозує, що більшість зростатиме, адже команда Черновецького переламала ситуацію. До неї можуть приєднуватися депутати з блоку Литвина. В опозиції залишаться лише блок Кличка і БЮТ.

— Вибори секретаря Київради показали, настільки важлива фігура Довгого у фінансово-політичній піраміді столиці, — продовжує експерт. — Бо він — головний зв"язковий Черновецького у стосунках із бізнесовими і партійними кланами. Якби мер не створив більшість і не провів Довгого, то залишився б номінальним головою міста і не контролював би ситуацію.

Якби він був офіцером, то мав би застрелитися

Керівник Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір" Сергій Таран, 38 років, зауважує, що доля більшості в Київраді залежатиме від законодавчого закріплення імперативного мандата. Якщо партійні лідери чи органи матимуть реальні механізми впливу на депутатів, то Черновецькому буде складніше. Якщо ж обранці підуть у вільне плавання, то мотивуватиме їхні дії не політичний, а бізнесовий інтерес.

— Київрада працюватиме стабільно, але неефективно з точки зору інтересів громади, — каже Сергій Таран. — Вирішуватимуть питання бізнес-груп, а не проблеми стратегічного розвитку столиці.

Експерт також підкреслює, що поведінка депутатів блоку Катеринчука — це серйозний удар по його іміджу як незалежного і проєвропейського політика. Адже він будував свою кампанію не на програмових, а на морально-етичних засадах. Переконував: у нього чесна команда. "За мера не буде соромно", — таким було передвиборне гасло Катеринчука.

— Тепер за нього соромно, — каже Сергій Таран. — Якби він був офіцером, то мав би застрелитися.

Зараз ви читаєте новину «Соромно за Миколу Катеринчука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути