Ексклюзиви
вівторок, 27 листопада 2007 16:57

Щоб вступити до СОТ, Україні треба бути оригінальною

Голова української делегації на переговорах щодо вступу до Світової організації торгівлі Валерій Пятницький підтвердив, що Україна може вступити до неї ще цього року. Так має завершитися процес, що триває з 1993-го. Наша держава поки що не побила рекорд Китаю, що вступав до організації 16 років. Та шанс стати таким сумним рекордсменом залишається.

18–19 грудня відбудеться останнє цьогорічне засідання Генеральної ради СОТ. Зазвичай на таких зібраннях ухвалюють остаточне рішення щодо вступу країни до організації, підписують угоду. Якщо це станеться, Україна має ратифікувати документ у парламенті.

Але враховуючи нинішню невизначеність у Верховній Раді, ратифікація майбутньої угоди до кінця грудня матиме проблемний вигляд. До того ж парламент повинен унести певні зміни до законодавства. І питання навіть не в тому, що якась політична сила проти вступу як такого — просто може статися, що народним депутатам буде не до цього.

Щоправда, досвід свідчить: від Києва можна очікувати несподіванок. У середині листопада Україна підписала двосторонній протокол про взаємний доступ на ринки товарів і послуг у рамках вступу України до СОТ із Киргизстаном. Це був останній із необхідних документів, які ми мали укласти з країнами — учасницями робочої групи щодо розгляду української заявки на членство в організації. Проблемою була вимога киргизької сторони до України сплатити борг, що залишився з часів розпаду СРСР. Сума не така вже й значна — $27,2 млн. ВВП України зростає за місяць на 70 млрд грн, тобто $14 млрд. Але тут питання принципове: якщо ми визнаємо хоча б один "радянський" борг, інші країни можуть висувати схожі вимоги.

Шанс стати сумним рекордсменом усе ще залишається

Викрутилися з цієї непростої ситуації досить цікаво — Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про виділення Киргизстану гуманітарної допомоги для ліквідації наслідків землетрусу, що призвів до руйнувань, виникнення ситуацій техногенного характеру та значних пошкоджень житлового фонду. Обсяг її — 138 млн грн — відповідає розміру фінансових претензій Бішкека. Водночас Україна продовжує наполягати, що не має жодного підтвердження наявності заявленого боргу.

Можливо, такими ж оригінальними, як український Кабмін, виявляться й депутати Верховної Ради. Теж викрутяться — спроможуться ухвалити потрібні закони, завершивши таким чином багаторічну епопею приєднання країни до Світової організації торгівлі.

Зараз ви читаєте новину «Щоб вступити до СОТ, Україні треба бути оригінальною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути