понеділок, 08 жовтня 2007 14:09

Що зміниться після виборів?

Минуло понад тиждень, як в Україні завершилася виборча кампанія. Усі партії обіцяли покращити становище народу. На які зміни ви очікуєте в політиці, економіці, суспільному житті?




Степан Хмара, 70 років, колишній народний депутат:

— Дуже важливо, хто ввійде до складу уряду та як він формуватиметься — за партійним принципом чи за професійним. Якщо кандидат у прем"єри говорить, що з 1 січня треба скасувати обов"язковий призов на військову службу, то мені стає страшно. Це може дуже дорого обійтися країні. У команді пані Тимошенко — великі олігархи, мільйонери. Там відсотків вісімдесят неукраїнців. Це не партія, а клан, де все вирішують Тимошенко, Фельдман, Турчинов, Губський. Якщо президент сам укомплектує силовий блок міністрів і підбере професіоналів, то можна розраховувати на якусь боротьбу з корупцією. І хоч буде утворена демократична коаліція, але сам депутатський корпус слабенький. Він не йде в жодне порівняння за професіоналізмом і порядністю з першим складом Верховної Ради — 1990 року. Справжніх патріотів нині не допускають у парламент, бо бояться. Ми їм заважаємо.




Марія-Стефанія, 67 років, народна цілителька:

— Нічого не зміниться, доки не прийдуть до влади нові партії. Із нинішніх толку не буде. Ці люди не хочуть ніяких перемін. Крім бажання бути при владі, вони нічого не бачать. Лише 35–40-річні політики здатні думати про наступні покоління. Біда в тому, що молодь не бере участі у виборах, бо про виховання патріотизму забуто. Його немає. Я була в інших країнах, там молодь значно активніша. А у нас голосують самі старики. Я особисто вже п"яті чи десяті вибори ігнорую. Бо від мене нічого не залежить.




Дмитро Корчинський, 42 роки, керівник громадської організації "Братство":

— Однозначно послабиться донецьке економічне угруповання. В економіці розпочнуться переділи власності. Тим хлопцям, які очолюють Партію регіонів, доведеться багато чим поділитися з тими хлопцями, що контролюватимуть прокуратуру, МВС, СБУ. А народ зможе насолоджуватися відносним спокоєм, бо державі буде не до нього. Тепер вибори у нас постійно будуть достроковими. А це той час, коли олігархи діляться з народом. Тобто певна кількість громадян у подальшому матиме можливість регулярного виборчого приробітку.




Вікторія Журавська, 25 років, бухгалтер товариства "Південний шлях":

— Хоча ще неясно, якою буде правляча коаліція, але, гадаю, в жодному разі поліпшення життя простих громадян не буде. Останні два місяці ціни на продукти й товари зростали. До виборів ще якось стримували збільшення комунальних тарифів, але до кінця року й газ, і електроенергія подорожчають. Не думаю, що ціни хтось знижуватиме, а зарплату підвищуватиме. Якщо щось комусь додадуть, наприклад, допомогу при народженні дітей, як обіцяли, то в інших сферах віднімуть. Та й за інфляцією все одно не вгнатися. А малому бізнесу з кожним роком працювати все тяжче.




Петро Толочко, 69 років, директор Інституту археології:

— Попри всілякі політичні катаклізми, життя прогресує й розвивається. Але наша політична еліта ще не усвідомила своєї відповідальності перед державою та народом. Свідченням цього є й дострокові вибори, які нікому не були потрібні й суттєво не змінили розстановки сил. Юлія Тимошенко заявляє, що вона за жодних обставин не піде на контакти з силою, протилежною її поглядам чи вподобанням. Але політичний або державний діяч не має права так робити. Бо займається не приватною справою... Коли за тобою країна й люди, то ти іди на контакти хоч із самим дияволом, аби лише цьому народові було краще. Мене трохи втішила заява президента Ющенка, який закликав до порозуміння, за стіл переговорів. Треба домовитися, хто очолить уряд, а опозиції віддати контролюючі пости в Кабміні та комітети в парламенті. І працювати.




Ірен Роздобудько, 44 роки, письменниця:

— Сподіваюся, що демократичні сили в парламенті об"єднаються й утворять більшість, а Україна обере європейський шлях розвитку, рухатиметься до Євросоюзу. При іншому мені буде нецікаво жити в цій країні. Свої реальні обіцянки БЮТ і НУ-НС мають виконати. Інакше взагалі втратять довіру людей.

Зараз ви читаєте новину «Що зміниться після виборів?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути