Ексклюзиви
пʼятниця, 15 березня 2019 06:10

Силовиків звинувачують у покриванні розкрадання в оборонці

Працівники Генпрокуратури, Служби безпеки, Фіскальної служби й Національного антикорупційного бюро закривали провадження щодо корупції в оборонних закупівлях. За це брали хабарі у $10–20 тис. від їх фігурантів, повідомили 11 березня журналісти проекту "Бігус інфо". Наступного дня Держбюро розслідувань відкрило провадження за цією інформацією.

Військова прокуратура тричі починала слідство, за даними журналістів. Перше 2015 року, ще два — 2017-го. Однак справа так і не торкнулася ключових учасників — колишнього заступника секретаря Ради нацбезпеки й оборони Олега Гладковського, Віталія Жукова й Андрія Рогози — партнерів його сина Ігоря. Йдеться про розкрадання щонайменше 250 млн грн, повідомляють ЗМІ.

— Захід зосередив свій економічний і політичний тиск щодо реформ в Україні на створенні та розбудові антикорупційних структур. Натомість ми могли б вже мати, щонайменше, земельний ринок і нормальну приватизацію великих підприємств, — говорить заступник керівника Стратегічної групи радників із підтримки реформ Павло Кухта, 33 роки.

— Корупція — результат порушення роботи інституцій, необхідних для правового існування держави та суспільства. Треба створити умови, коли вигідніше заробляти чесно. Якщо просто ловити корупціонерів — боротьба буде нескінченна.

Розбудовувати правоохоронні органи — важливо. Але це дасть результат, коли стане менше системних можливостей для злочинів. Україна займає найнижчу сходинку за рівнем економічної свободи в Європі. Наша правоохоронна система не дозволяє чесно захищати право власності. Маємо надмірне державне регулювання бізнесу та великі податками. Досі діє радянський трудовий кодекс, що не підходить для ринкової економіки. Ці проблеми почали вирішувати 2016-го. Прийняли низку рішень, які суттєво покращили стан речей. Наприклад, скасували державне регулювання цін на харчові продукти. Воно давало великі можливості для корупції та сповільнювало зростання галузі.

Подолати корупцію допоможе зменшення впливу держави на економіку. Тоді її обсяги скоротяться до розумного мінімуму, що зможуть контролювати правоохоронці. Крім того, треба привчити політиків: будь-яка підозра може поставити хрест на кар'єрі.

Зараз ви читаєте новину «Силовиків звинувачують у покриванні розкрадання в оборонці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути