четвер, 02 вересня 2010 03:46

Серед нагороджених найбільше чиновників

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

До Дня Незалежності президент Віктор Янукович присвоїв перші за свою каденцію звання Героя України.

Найвищою нагородою держави відзначив директора Інституту магнетизму академіка Віктора Бар"яхтара, артистку Ольгу Басистюк-Гаптар, генерального директора металургійного заводу "Донецьксталь" Олександра Риженкова, голову  сільськогосподарського кооперативу "Летава" Чемеровецького району на Хмельниччині Михайла Шаповала і прохідника шахти "Комсомольська" на Луганщині Володимира Волікова.

А до Дня шахтаря героями стали ще троє гірників — бригадир Ігор Юрченко з шахти "Київська" на Луганщині, забійники Іван Шевченко з "Єнакіївської" та Сергій Шемук із  "Новодзержинської" на Донеччині. Останній на початку серпня побив стахановський рекорд.

— Видатних людей відзначають у будь-якій державі. Але нагородження передовиків виробництва збереглося тільки в пострадянських країнах і комуністичних режимах, — каже директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак, 50 років. — Хоча за сумлінну працю людина має отримувати велику зарплату, у крайньому разі — почесну грамоту. Безумовно, для країни цінна будь-яка праця — шахтаря, артистки чи академіка. Але для її оцінки треба знайти інший вимір.

Звання Героя України гідні лише ті, хто проявив себе у виняткових умовах

До того ж за тотальної корупції у державі нагороди часто-густо "купують". Так було ще за президента Леоніда Кучми. Або ж нагороджують чиновника, а він згодом попадається на хабарі чи іншому злочині. Колишнього генпрокурора Михайла Потебенька звинувачували в порушенні права, а потім президент Віктор Ющенко нагородив його орденом Ярослава Мудрого — за внесок у розбудову правової держави. Так і зараз: рівень довіри до міліції знижується, а президент Янукович присвоює чергове звання міністрові внутрішніх справ.

Насправді мало людей, яких до нагороди подали трудові колективи чи незалежні громадські організації. Відзначають традиційно за чиновницькими формулами "свій, потрібний, знадобиться". Тому чиновників найбільше серед нагороджених орденами і званнями.

Українцям слід переглянути філософію нагороджування, статус нагород, їхню вагу. Звання Героя України гідні лише ті, хто проявив себе у виняткових умовах — за надзвичайних ситуацій, під час бойових дій, рятуючи людські життя.

Зараз ви читаєте новину «Серед нагороджених найбільше чиновників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути