четвер, 10 травня 2007 17:27

Сердючка може підкорити Європу

У ніч із суботи на неділю в Гельсінки відбудеться фінал конкурсу "Євробачення". Україну представлятиме для когось славнозвісна, для когось — сумнозвісна Вєрка Сердючка. Себто — Андрій Данилко.

Після перемоги в українському відбірковому конкурсі на "Євробачення-2007" артист був підданий жорсткій обструкції з боку національно стурбованих громадян і культармійців. Це свідчить про їхнє певне нерозуміння сенсу зображення життя в художніх образах — того, що називається мистецтвом. Утім, це в нашій традиції: "Я Солженицина (Пастернака, Бродского) не читал, но он сволочь!".

Але творчість Данилка призначена для тих, хто не переймається високим мистецтвом. А таких у наш "золотий" вік — переважна більшість. І вони теж мають повне право на задоволення своїх естетичних потреб. Артист талановито творить образ совка-обивателя в жіночій подобі — явище, породжене на широких теренах колишнього СРСР.

Але в Європі теж є своя совковість! "Зібен, зібен, ай-лю-лю" і "I want you see" — це її словесні коди, які використовує в своїй пісні Данилко. Отже, завоювавши населення СНГ, артист цілком логічно вирішив піти далі й влаштувати іспит пересічним європейцям.

Звичайно, "Раша, гудбай!" було б значно сильніше

Як стратегічно грамотно вибудований текст цієї кон"юнктурної пісеньки! Німецька частина — це реверанс у бік німецькомовного населення Німеччини, Австрії та Швейцарії. Англійська розрахована на решту Європи. Монгольський вислів "лаша тумбай" — що, за словами артиста, означає "збивати масло" — це реверанс у бік усіх азіатів (звичайно, "Раша, гудбай!" було б значно сильніше, але потрібні голоси російськомовних глядачів). Нарешті, російсько-український суржик: "Танцевать хорошо! Україна — це кльово!" — призначений для росіян і білорусів. У той час як "Танцюємо Майдан!" — для поляків, балтійців та інших симпатиків помаранчевої революції.

Одне слово, Данилко творить повний інтернаціонал! Як бачимо, при всій примітивності пісеньки, вона має тонкий психологічний підтекст і розрахована на найширшу аудиторію.

Торік на "Євробаченні" перемогла фінська рок-група в образах казкових страховиськ. Нині Вєрка Сердючка потрясатиме конкурс відвертим кепкуванням. Адже її пісня "Dancing" — це оригінальна карикатура на саме "Євробачення". Такий собі прикол, як каже нинішня молодь.

Якщо минулорічний результат "Євробачення" був шоком для багатьох ідейних меломанів — прихильників попси, то цьогорічний може стати ще несподіванішим. Усе залежить від того, наскільки зрозуміє Європа мистецьке послання українського артиста Андрія Данилка. 

Зараз ви читаєте новину «Сердючка може підкорити Європу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути