вівторок, 07 серпня 2018 07:36

Савченко тягнутиме із судом до виборів президента

Автор: www.apostrophe.ua
  Служба безпеки України та Генпрокуратура показують журналістам зброю, якою, за версію слідства, мали скористатися Надія Савченко і Володимир Рубан зі спільниками для організації теракту. На столах розкладені пістолети Макарова з глушниками, постріли до гранатомету РПГ-7, коробки з патронами. 2 серпня
Служба безпеки України та Генпрокуратура показують журналістам зброю, якою, за версію слідства, мали скористатися Надія Савченко і Володимир Рубан зі спільниками для організації теракту. На столах розкладені пістолети Макарова з глушниками, постріли до гранатомету РПГ-7, коробки з патронами. 2 серпня

— Слідство у справі народного депутата Надії Савченко та громадянина Володимира Рубана закінчене. Ми отримали докази, що підтверджують версію про підготовку масштабного теракту в центрі столиці. Наступний етап — ознайомлення підозрюваних із матеріалами слідства. Цього року суд має розпочатися й увійти в активну фазу, — каже генеральний прокурор 53-річний Юрій Луценко журналістам на полігоні спецпідрозділу "Альфа" СБУ у селі П'ятихатка Київської області 2 серпня.

Там показують зброю, яку вилучили в підозрюваних — чотири міномети з осколково-фугасними і димовими мінами, дев'ять автоматів Калашникова, великокаліберний кулемет "Утес" і снайперську гвинтівку, що пробивають 40-міліметрову броню, дві ручні протитанкові гранатомети і два разові гранатомети, 12 протипіхотних мін, 80 гранат. Цей арсенал нібито мав ударити по Верховній Раді та центральній час­тині Києва.

Від теракту могли постраждати від 7 до 10 тисяч осіб.

— Ми оцінили Труханів острів. Достатньо однієї баржі, щоб встановити чотири міномети, два гідроцикли, аби потім від них поїхати в Гідропарк і там розчинитися серед населення. До 20 осіб достатньо, щоб використати цю зброю, — розповідає директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін, 59 років.

Надію Савченко підозрюють у підготовці замаху на життя президента, прем'єр-міністра, членів уряду, народних депутатів, повалення конституцій­ного ладу. Вона нібито змовилася з підо­зрюваним у тероризмі Володимиром Рубаном, ватажками ДНР Олександром Захарченком та Олександром Тимофєєвим. Після того, за версією слідства, в окупованих Макіївці, Горлівці й Донецьку купила зброю.

Савченко затримали 22 березня. Перебуває у слідчому ізоляторі Служби безпеки України. Суд залишив її під вартою до 10 вересня. Вона оголосила голодування.

— Адвокати Надії будуть затягувати процес. Савченко вигідно дочекатися президентських виборів. Якщо Петра Порошенка не оберуть, можливо, наступний президент не буде зацікавлений в обвинувальному вироку. Незалежно від того, справжні докази чи сфаб­риковані, — говорить колишній командир роти батальйону "Айдар" Євген Дикий, 44 роки.

— Технічно зброю могли завезти в центр Києва. Але який у цьому сенс? Особливо, версія з мінометами, що стріляють із баржі по Верховній Раді. Для людини, яка бачила міномет у дії, це звучить як анекдот. Лупити з Труханового острова по парламенту — абсурд. Міномети не високоточна зброя. Вони працюють по площі, а не по точці.

Рубана взяли на перевезенні зброї через блокпост — це справді кримінал. А далі вже почала працювати фантазія слідчих, кожен із яких мріє про нові зірки на погонах. Мовляв, є зброя, а давайте тепер із цього розкрутимо щось фантастичне.

Савченко здатна наговорити багато чого. Але слідчі не дають це на експертизу жодному військовому, а починають розкручувати. Ситуація нагадує комедію — якщо військовий заколот, то на чолі з босоногою екс-льотчицею і стрільбою по куполу Ради.

Надія вляпалась у шпигунські ігри. Радо на це повелася. А далі тільки у суді стане ясно, ким вона себе вважала — суперагентом українських спецслужб чи заколотником, який готував переворот. Одне ясно — Савченко бачила себе великою історичною персоною.

Поки що єдиний суттєвий момент — пропозиція Рубана визнати провину без суду й піти на угоду зі слідством. Якби вважав, що у прокуратури немає вагомих аргументів — не казав би цього. Це означає: щонайменше по Рубану вони є. Інша річ, що докази по ньому і Савченко — це не одне й те ж. Може виявитися, що на одного достатньо, а на другу — ні.

Рубан хотів, щоб його віддали бойовикам

Колишній керівник центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" 50-річний Володимир Рубан хотів піти на угоду зі слідством і визнати свою провину, повідомив його захисник Валентин Рибін. Заяву в прокуратуру написав 27 липня. Пропонував, щоб його обміняли на двох захоплених бойовиками ДНР українських військових.

"Заяви адвокатів Рубана не відповідають дійсності, — пише у "Фейсбуку" представник України в гуманітарній підгрупі з врегулювання ситуації на Донбасі, віце-спікер 47-річна Ірина Геращенко. — Ніколи ОРДЛО (окуповані проросійськими бойовиками території Донецької і Луганської областей. — ГПУ) не пропонували за цього "генерала" двох наших військових. Одного разу йшлося про формулу один-на-один, а потім ОРДЛО включили його прізвище у загальний список, де майже 300 осіб. І заявили, що ніяких малих обмінів не буде, тільки всіх на всіх. Це позиція, надиктована їм у Кремлі. Але якщо так, то ми вимагаємо включити в список усіх бранців Кремля в російських тюрмах: Сенцова, Кольченка, Сущенка, Балуха, Гриба, Карпюка та інших".

Зараз ви читаєте новину «Савченко тягнутиме із судом до виборів президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути