Ексклюзиви
вівторок, 14 листопада 2017 00:35

Найдорожчу в світі компанію звинуватили в ухиленні від податків

5 листопада журналісти в 67 країнах одночасно опублікували розслідування, засновані на документах офшорних юридичних фірм. Матеріали з анонімних джерел отримала німецька газета "Зюддойче цайтунґ". Вона поділилася інформацією з журналістами-розслідувачами із 96 видань.

Документи назвали "Архівом райських островів". За ними, найбагатші люди планети мають в офшорах майже 7,9 трлн євро. Міжнародні корпорації щорічно переводять 600 млрд євро у податкові гавані — території з пільговим оподаткуванням.

У документах фігурує, зокрема, назва компанії "Еппл". Вона — найбільша у світі в галузі інформаційних технологій. Розробила "айфон", планшет "айпад", персональний комп'ютер "мак". Це — перша компанія в США, вартість якої перевищила $700 млрд. Чистий прибуток цьогоріч сягнув понад $48 млрд.

З'ясувалося, "Еппл" користується офшором на острові Джерсі в Нормандії. Компанію давно звинувачують в ухиленні від сплати податків. Її генеральний директор Тім Кук це заперечує.

Головний редактор видання "Зюддойче цайтунґ" Вольфганг Крах написав йому листа: "В "Еппл" працюють тисячі фахівців, які навчалися в університетах по всьому світу. Багато цих закладів фінансуються за гроші платників податків. Пане Кук, ви говорили, що в компанії є моральна відповідальність. Вона повинна допомагати зростати не тільки американській економіці, а й вкладати ресурси в інші країни, де веде бізнес. "Еппл" — один із найбільших платників податків у США, але як щодо інших країн? З 2010 по 2017 роки дві третини прибутку компанія отримувала за межами Штатів. Німеччині заплатила лише 25 мільйонів євро податків, а заробила там — десятки мільярдів".

— Усі великі корпорації мають офшори, — каже економіст 54-річний Олександр Охріменко.

— Саме по собі це не є злочином. У країнах різне податкове законодавство, тому так зручніше працювати. "Еппл" поставляє свій товар в офшори, а потім — по всьому світу. Так уникає податкових конфліктів. Проте й прибутки накопичуються в офшорах. Потім ідуть у країну, де зареєстрована корпорація. І компанія платить їй податки. "Еппл" закидають, що вона ці прибутки не перераховувала в США. Мовляв, минув рік-два, а гроші так і лишалися в офшорах.

Зараз ви читаєте новину «Найдорожчу в світі компанію звинуватили в ухиленні від податків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути