Ексклюзиви
середа, 11 квітня 2018 07:50

Із 2014 року По Росії завдали найсильнішого удару

6 квітня Міністерство фінансів США запровадило санкції проти 24 громадян Росії і 14 компаній. Планують заморозити їхнє майно і кошти. Американцям заборонили мати ділові контакти з цими людьми й підприємствами.

Україна планує синхронізувати санкції проти РФ із США, заявив президент Петро Порошенко:

— Очікую від Ради національної безпеки та оборони вже найближчим часом на комплексні пропозиції щодо синхронізації українського й американського санкційних режимів.

— В Олега Дерипаски залишився Миколаївський глиноземний завод, — каже економіст і політолог 38-річний Тарас Загородній. — Після того, як були загрози санкцій, він офіційно його перевів на швейцарського трейдера "Гленкор". Тобто просто змінив вивіску. Віктор Вексельберг мав стосунок до "Дніпрогазу". Коли вибухнув газ у Дніпрі (13 жовтня 2007 року на вул. Мандриківській, 127, від вибуху газу загинули 23 людей, 20 були поранені. — ГПУ), він приїздив в Україну. Не виключено, що цей актив або якась частка у нього залишилися.

Запорізький алюмінієвий комбінат Дерипаска фактично знищив (Вищий господарський суд відібрав це підприємство в російського олігарха у вересні позаторік. — ГПУ). А Миколаївський глиноземний продовжує працювати досить успішно.

У всіх цих справах фінансовий слід настільки заплутаний, що важко сказати, кому це належить. Наприклад, "Водафон" – начебто британська компанія, там скрізь сидять англійці. Але володіють нею росіяни. Те саме з компанією "Глуско", що з'явилася на нашому ринку. Начебто швейцарська, а насправді це – просто інша вивіска ТНК (Тюменська нафтова компанія, має мережу автозаправних станцій. – ГПУ). Те ж можна сказати про "Лукойл". Російські олігархи активно плутають сліди, щоб не потрапити під санкції.

Коли на одних наклали санкції, а на інших – ні, це створює параноїдальні острахи в авторитарному режимі. А російський є саме таким. Думатимуть: хто кого зрадив? Американці діють розумно – одних б'ють, а інших – ні. До того ж працюють собі в інтерес – "випилюють" усі галузі, що для них є стратегічними. Це фінансовий сектор, "оборонка", алюміній. Якраз триває торговельна війна навколо мит на постачання цього матеріалу в Америку. Не виключено, що наступними можуть бути сталь і металургія. Й найболісніше для РФ – запровадження ембарго на експорт російської нафти на світові ринки. Це буде нокдаун для тамтешньої економіки.

З 2014-го (тоді 41 країна обмежила співробітництво з РФ, позбавила доступ до окремих видів технологій і запровадила санкції проти окремих секторів економіки. – ГПУ) це – найсильніший удар по Росії. І він – не останній.

Зараз ви читаєте новину «Із 2014 року По Росії завдали найсильнішого удару». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути