пʼятниця, 11 жовтня 2019 06:45

Розслідують роль України в катастрофі малайзійського боїнга

Парламент Нідерландів підтримав проведення додаткового розсліду­вання причин, через які Україна не закрила повітряний простір над Донбасом під час бойових дій 2014-го. У липні того року там збили малайзійський боїнг, загинули 298 пасажирів і екіпаж.

— Заклик розслідувати роль України в катастрофі відволікає від слідства стосовно винуватців трагедії. Нам нічого приховувати, — заявив посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов, 45 років. — Мій уряд готовий надати будь-яку інформацію.

Слідство веде міжнародна група. У червні вона назвала імена перших чотирьох підозрюваних. Це росіяни Сергій Дубинський, Ігор Гіркін, Олег Пулатов, громадянин України, командир бойовиків Леонід Харченко. У вересні підозрюваним визнали й Володимира Цемаха. 7 вересня Україна видала терориста Росії.

Суд над підозрюваними у збитті боїнга почнеться у березні 2020 року.

— Не Україна випустила ракету та вбила людей. Наша влада діяла 2014 року згідно з тодішніми рекомендаціями Міжнародної організації цивільної авіації. Реагувала на збиття військової техніки. Ми постійно підвищували поріг для цивільних літаків, — зазначив голова комітету Верховної Ради з міжнародних відносин 48-річний Богдан Яременко. — Але не могли унеможливити інциденти. Росія поставляє своїм нерегулярним військовим формуванням зенітно-ракетний комплекс із дальністю стрільби понад 20 кілометрів. Тоді ніщо не заважає Кремлю надати терористам системи С-400, що можуть збивати літаки від Чорного моря до Курська.

— Рішення Нідерландів має політичний підтекст, — каже експерт із міжнародних відносин Олексій Куроп'ятник, 60 років.

— Це грає на користь РФ. Російський зенітно-ракетний комплекс, з якого збили боїнг, таємно завезли на окуповану частину Донецької області. Наша влада не могла нічого знати про це. Звинувачення голландців у наш бік — шахрайство.

Зараз ви читаєте новину «Розслідують роль України в катастрофі малайзійського боїнга». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути