четвер, 26 листопада 2020 06:05

Росія повинна вивести війська з Молдови

— Я вірю, що з'явиться гео­політична можливість для возз'єднання. Це має бути мирне вирішення, розроб­лене в Молдові, узгоджене з усіма політичними силами і суспільством. Я виступаю проти федералізації. Впевнена, знайдемо формат. Він повинен включати повне виведення російських військ. До остаточного політичного розв'язання конфлікту ми не зможемо прийти самостійно. Росія — частина переговорного формату, — каже новообрана президентка Молдови 48-річна Мая Санду в інтерв'ю "Європейській правді".

У молдовському Придністров'ї зараз перебувають майже 1,7 тис. російських військових. Частину контингенту в невизнаній республіці називають миротворцями, решта охороняють склади боєприпасів.

— Можливо, Україні знадобиться наш досвід, — говорить Санду. — Молдова обрала м'який підхід. Ми визнали, що Придністров'я є частиною переговорного формату. Дали тамтешньому бізнесу той же торговельний режим, що мають наші виробники. Право вільного експорту до ЄС за Угодою про асоціацію. Зараз 65 відсотків експорту Придністров'я йде в Європу. Ми підписали понад 300 документів про розв'язання конфлікту. Але так нікуди й не прийшли.

— Санду чітко заявила про принципи зовнішньої політики. Але їх втілення залежить від багатьох обставин, — каже експерт із міжнародних відносин Григорій Перепелиця, 67 років. — Вона не може вплинути на російські війська. РФ уже зобов'язалися вивести їх до 2021 року. Але так і не зробила цього. Україна є гарантом урегулювання При­дністровського конфлікту разом із РФ, за меморандумом 1994-го. Завдяки цьому нам вдалося досягнути скорочення миротворчих сил РФ і ввести 10 військових спостерігачів від України. Був "план Ющенка" про повне врегулювання. Включав проведення демократичних виборів, нову Конституцію, надання широкої автономії. Україна посприяла залученню європейської місії на адміністративному кордоні для боротьби з контрабандою.

Зараз наша влада намагається слідувати придністровському сценарію замороження конфлікту на Донбасі. Пропонує там зону вільної торгівлі, фінансову допомогу, виплати пенсій, проведення виборів. У Молдові все це призвело до того, що Придністров'я стало економічно незалежною республікою. За цей час проросійські сили там тільки піднялися. Голосують за повернення Молдови в бік Росії.

Зараз ви читаєте новину «Росія повинна вивести війська з Молдови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути